Zanimljivosti

Izložba "Dijalog u tami" u Beču

 Izložba "Dijalog u tami" u BečuU najstarijem manastiru u glavnom gradu Austrije „Šotenštift“ (Schottenstift) nalazi se muzej u kojem se ništa ne vidi.

Slepi vode posetioce kroz prostor, a ono što je posebno – vlada potpuni mrak, doživljaj koji „otvara“ oči i pruža više razumevanja za slepe i slabovide.

 U okviru ove izložbe slepi i posetioci koji vide menjaju uloge u trajanju od jednog sata. Slepi vodiči vode posetioce kroz svakodnevne situacije u mrklom mraku.

Opširnije: Izložba "Dijalog u tami" u Beču

Misterija veštačke ruke iz 16. veka: Ovo je priča o plaćeniku koji nije odustao od borbe

Druga metalna ruka Geca od Berlihingena, Foto: Wikipedia/Landesarchiv Baden Württemberg

Gec od Berlihingena bio je plaćenik i voleo je dobru staru kavgu. Međutim, u jednoj bici izgubio je ruku i njegova "karijera" izgledala je završena. Ali, veliki borac se nije predao, već je naručio gvozdenu ruku kojom je sejao strah i trepet po Evropi

Opširnije: Misterija veštačke ruke iz 16. veka: Ovo je priča o plaćeniku koji nije odustao od borbe

10 vizija budućnosti: Računari će nestati, vaš mozak će biti deo interneta

Živopisni američki naučnik Mičio Kaku predvideo je u tekstu za za "Njujork tajms" kako će izgledati naš život u budućnosti. U svojim prognozama rukovodio se sledećim kriterijumima: one moraju da budu u skladu sa zakonima fizike i moraju postojati prototipi kao “dokaz principa”.

Opširnije: 10 vizija budućnosti: Računari će nestati, vaš mozak će biti deo interneta

Kako nauka objašnjava neograničeni rok trajanja meda

Med. (Credit: Wikimedia)Moderni arheolozi često su pri svojim iskopavanjima egipatskih grobnica nailazili na neobične " artefakte " : posude s medom starim hiljade godina, ali još uvek očuvanim. Tokom milenijuma arheoloških iskopavanja nailazili su i na druge namirnice poput soli, šećera i suve riže, koje takođe imaju neodređen rok trajanja, ali postoji nešto što omogućava medu da se održi u potpuno jestivom stanju. Navodno, možete zagrabiti u med star hiljadu godina i uživati u njemu kao da je star samo jedan dan.

Opširnije: Kako nauka objašnjava neograničeni rok trajanja meda

Naučnici stvorili vučni zrak iz Star Treka

star-trek-vucna-zrakaNaučnici su uspeli da stvore pravi vučni zrak koja koristi svetlost kako bi privukla predmete. U naučno fantastičnim serijama poput Star Treka, vučni zraci se koriste za privlačenje velikih predmeta i tela. Istraživanje objavljeno u"Nature Photonics", vođeno Univerzitetom St Andrevs, za sada je ograničeno na pomeranje mikroskopskih čestica. No naučnici se nadaju da bi se mogla koristiti u medicini za ciljanje i privlačenje pojedinih ćelija.

Opširnije: Naučnici stvorili vučni zrak iz Star Treka

Kako vidimo?

kako-vidimo

Mozak je posrednik u interakciji očiju i vizuelnih nadražaja. Glavna je uloga očiju poslati sliku mozgu koji je potom interpretira te u skladu sa nadražaju, šalje uputstva drugim delovima tela koje će radnje izvesti.

Opširnije: Kako vidimo?

Izuzetna karijera Stivena Hokinga

Stiven Hoking u svojoj kancelariji na Univerzitetu Kebmridž

Poznati naučnik veći deo života boluje od poremećaja koji ga je trajno vezao za invalidska kolica, ali to ga nije sprečilo da nauci diprinese mnogim otkrićima iz fizike i kosmologije.

Američki nacionalni muzej aeronautike i svemirskih istraživanja, u Vašingtonu, spada u najposećenije u svetu jer godišnje prima 8 do 10 miliona posetilaca. Kustos i istoričar svemirskih istraživanja, Dejvid Devorkin, kaže da ljudi dolaze ovde da bi nekoliko sati posvetili istraživanjima tajni svemira – što Stiven Hokin radi celog života.

Opširnije: Izuzetna karijera Stivena Hokinga

Joga smiruje problematične đake

Djaci u osnovnoj školi Robert Kolman u Baltimoru u Merilendu.

U američkom gradu Baltimoru, pored matematike i engleskog jezika, jedan od predmeta u školama je od nedavno i joga. Ova inicijativa je pokrenuta u cilju da se gradska deca sklone sa opasnih ulica i da im se pruži šansa da nauče da rešavaju probleme na jedan drugačiji način.
Đaci prvo završavaju domaće zadatke. Zatim zajedno počinju da meditiraju i rade jogu.

Opširnije: Joga smiruje problematične đake

Beč: Večera u tami

U želji da ljudima koji nemaju oštećen vid približe slepilo kao stanje, a ujedno i da stvore radna mesta za ljude sa oštećenim čulom vida, u Beču su otvorena dva restorana u kojima se gostima koji nemaju oštećen vid nudi neobičan doživljaj - „Večera u tami". Okusiti, omirisati, opipati - to je moto ove ponude.

Opširnije: Beč: Večera u tami