Izložba "Pokretni inkluzivni muzej"

Ministar kulture Nebojša Bradić Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je sinoć u prostorijama Narodne banke izložbu "Pokretni inkluzivni muzej" na kojoj su predstavljeni najbolji studentski radovi koncipirani u nameri da olakšaju život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Otvaranje izložbe bila je prilika da se dobitnicima prve tri nagrade uruče priznanja i novac u visini od 1.000, 700 i 500 evra.

Stefan Milojević nagrađen je za dizajn jastuka sa tajmerom koji bi trebalo da olakša buđenje osobama sa oštećenim sluhom, Jelena Lazarević za šp(t)ipaljku koja daltonistima i slepima može da olakša raspoznavanje boja i odevnih predmeta i Tamari Tričković za pult za presvlačenje beba na javnim mestima.

Bradić izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, nagrađeni autori ulivaju nadu da će kreativnošću činiti mnogo više za budućnost našeg društva nego što smo mi učinili za njih.

Na izložbi u prostorijama Narodne banke izloženo je 27 najboljih radova, a u proširenom izdanju posetioci će moći da je vide i u toku "Noći muzeja", potom na Trgu Nikole Pašića, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

"Pokretni inkluzivni muzej" organizovan je u saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva i Eurobanke EFG, uz podršku Ministarstva kulture.

Predsednik Evropskog instituta za dizajn i invaliditet Fin Petern izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prispelih radova, mogućnošću njihove lake primene i jednostvane proizvodnje.

Izvor: Blic ( Beta | 08. 05. 2010. - 22:33h  | Foto: FoNet)

objavljeno: maj, 2010.