Uputstva-Softveri za slepe

Uputstvo DBT, Duxbury Braille Translator, prevodilac na Brajevo pismo

1: Dobrodošli u DBT

2: Registracija i aktivacija

3: Početak korišćenja DBT

4: Meniji

5: Rad sa Microsoft Word-om

6: Matematika

7: Kodovi, stilovi i obrasci

8: Tabele za prevođenje (raznih jezika)

9: Gotove tabele za prevođenje

10: Rad sa brajevim štampačima

11: Rešavanje problema (Troubleshooting)

12: Ostalo

Opširnije: Uputstvo DBT, Duxbury Braille Translator, prevodilac na Brajevo pismo

Prečice u JAWS-u, čitaču ekrana za slepe, 2013

Prečice prikazane ovde se nalaze u tabelama i grupisane su po naslovima. Osnovna podela je izvršena u dva nivoa. Koristite JAWS List of Headings (JAWS listu naslova) (INSERT+F6) ili brzi taster za navigaciju, H, da se pomerite brzo na odeljak po vašem izboru. Možete takođe da koristite brzi taster za navigaciju, T, da se pomerite sa jedne tabele na sledeću. Koristite taster SHIFT u kombinaciji sa većinom brzih tastera za navigaciju da se vratite nazad.

Opširnije: Prečice u JAWS-u, čitaču ekrana za slepe, 2013

Internet Explorer za slepe - JAWS uputstvo (manual, tutorial, help)

"Internet Explorer" vam omogućava da čitate dokumente na svetskoj računarskoj mreži, "World Wide Web", kao i više načina za komunikaciju sa drugim ljudima. Možete se kretati po Web stranicama, otvarati nove stranice i jednostavno popunjavati Web forme.

"JAWS" uz "Internet Explorer" program koristi virtuelni kursor , tako da omogućava čitanje na način kako biste čitali običan tekstualni dokument. Virtualni kursor je takođe na raspolaganju i u drugim aplikacijama kao što su pomoć pisana u "HTML", elektronska pošta sa "HTML" prikazom u "Outlook" i "Outlook Express" programima i u "PDF - Portable Document Format" fajlovima. Mnoga od svojstava koja obrađujemo u ovim poglavljima, takođe važe kad god se koristi virtualni kursor.

Opširnije: Internet Explorer za slepe - JAWS uputstvo (manual, tutorial, help)

Upravljanje JAWS-om pomoću Brajevog displeja

Ulazne komande sa Brajevog reda - displeja

JAWS podržava niz prečica koje Vam omogućavaju upravljanje Vašim računarom korišćenjem Brajeve tastature - pomoću Brajevih komandi (pogledajte opis BrailleIn™). Ispod se nalaze prečice koje podržavaju Freedom Scientific-ove Focus Brajeve redove - displeje. Za ostale Brajeve redove - displeje, kontaktirajte proizvođače za spisak prečica.

Opširnije: Upravljanje JAWS-om pomoću Brajevog displeja

Prepoznavanja znakova (OCR) u JAWS-u

Frequently, you will encounter images that contain textual information. These can include a PDF file, the setup screen of an application, or the menu of selections for a DVD movie. While these images contain text that is readable by a sighted person, JAWS is unable to read the text as it is part of the image.

The Convenient OCR (Optical Character Recognition) feature enables you to access any image on the screen that includes text. With just a few simple keystrokes, JAWS will recognize the image in a matter of seconds and activate the JAWS cursor so you can navigate the resulting text. The recognized text will be in the same location as the actual image on the screen. In order to differentiate the recognized text from other text that may be in the window, JAWS will use a different voice when it encounters the recognized text. When you activate the PC cursor, or switch to another application or dialog box, the text is removed and you will need to perform the OCR again.

Opširnije: Prepoznavanja znakova (OCR) u JAWS-u

Potkategorije

 • Surfovanje internetom pomoću JAWS i MAGic

  Naučite da koristite JAWS program (softver) za čitanja ekrana i MAGic program - softver za uveličavanje sadržaja ekrana za čitanje i navigaciju na internetu. Želite li postati vešt korisnik JAWS-a ili MAGic-a na svetskoj komunikacionoj mreži? Želite li da naučite kako vam JAWS ili MAGic mogu pomoći da se krećete po ogromnim resurima razonode, obrazovanja, informacija na Web-u? Surf's Up! - Surfovanje internetom sa JAWS i MAGic će vas naučiti da koristite JAWS i MAGic da čitate i radite sa svim tipovima HTML stranica, kao što su Web sajtovi, sistemi pomoći, Web bazirane aplikacije i drugo. Naučićete kako da koristite napredne mogućnosti JAWS i MAGic da izvučete najviše od surfovanja na Webu.

  Broj članaka:
  14
 • Osnovna obuka za JAWS

  Osnovna obuka za JAWS, softver-program čitač ekrana za slepe

  Dobrodošli u osnovnu obuku (Basic Training) za JAWS program (softver) čitač ekrana za slepe, koju vam predstavlja odeljenje za obuku Freedom Scientific-a.

  Prevod i obrada: Gloria Ferrari doo.

   

  Broj članaka:
  7
 • Novine u JAWS-u
  Broj članaka:
  8