Novosti i podrška

Grad Beograd – prva lokalna samouprava sa štampačem na Brajevom pismu

Grad Beograd je prva lokalna samouprava koja je nabavila štampač na Brajevom pismu, što će biti od velikog značaja za slepe i slabovide osobe, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. Ovo je primer uspešne saradnje i incijative koju su građani iskazali, a koja je sada realizovana, navela je Stanisavljevićeva na današnjem predstavljanju u prostorijama Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Opširnije: Grad Beograd – prva lokalna samouprava sa štampačem na Brajevom pismu

U Sarajevu ugrađena proteza ruke koja se pokreće mislima!

Erminu Omeroviću iz Jajca koji ima 19 godina, zahvaljujući saradnji Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i kompanije Otto Bock Adria BiH ugrađena je proteza ruke visoke tehnologije, kojom se upravlja mislima. Omerović je prije gotovo godinu dana doživio nesreću na radnom mjestu kada mu je valjak smrskao ruku. Ermin je prvi pacijent u regionu kojem je ugrađena ova vrsta vještačke proteze, koja predstavlja vrhunac savremene tehnologije.

Opširnije: U Sarajevu ugrađena proteza ruke koja se pokreće mislima!

Radionica "Svako može uz asistivne tehnologije" na ASTEK 2019.

 Najava za radionicu "Svako može uz asistivne tehnologije" na ASTEK 2019. Na Prvoj nacionalnoj konferenciji o asistivnim tehnologijama i komunikaciji ASTEK
zajedno ćemo isprobati kako:

Pametan prozor omogućava da se “oseti” pejzaž

Ford je napravio uređaj koji bi mogao pomoći putnicima sa oštećenim vidom da steknu osećaj kako izgleda pejzaž oko njih. Zove se „Feel the View“ i pretvara prozor u vibrirajući prikaz onoga što je napolju. Prvo, kamera je zakačena za prozor spolja, a pritiskom na taster iznutra, snima se sliku pejzaža kroz prozor. Sistem onda pretvara tu sliku u grayscale sliku i svaka nijansa sive odgovara vibraciji različitog intenziteta. Feel the View može da generiše do 255 različitih nivoa vibracija. Slepi ili slabovidi putnik može onda da dodirne prozor i oseti kako spoljašnjost izgleda.

Opširnije: Pametan prozor omogućava da se “oseti” pejzaž

Naočare za lakše upravljanje računarom

 Naočare za lakše upravljanje računaromEnnoPro grupa zadnje dve godine razvija asistivne naočareGlassOuse koje pomažu teško pokretnim osobama kao i osobama bez ruku da mogu lakše da koriste modernu tehnologiju, na primer računar.

Naočare se putem Bluetooth-a mogu povezati sa raznim uređajima nakon čega su korisnici u mogućnosti da pokretima glave upravljaju mišem po ekranu, koriste pametni telefon, tablet ili pametni televizor.

Opširnije: Naočare za lakše upravljanje računarom

Uređaj koji detektuje vaš unutrašnji govor

Naučnici sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) izumeli su uređaj koji se nosi na glavi pod nazivom AlterEgo, i koji je u stanju da posebnim elektrodama „pročita“ neuromotorne signale iz glave onoga ko ga nosi – i na taj način se mogu unutrašnji monolozi korisnika pretvoriti u reči. Verbalizacija koja se događa u glavi čoveka stvara ove signale iako on ne izgovara reči, a na tome počiva sistem ovog uređaja. On može ove signale da prepozna i protumači ih kao reči koje je neko samo zamislio, ne nužno i izgovorio.

Opširnije: Uređaj koji detektuje vaš unutrašnji govor

Izložba "Dijalog u tami" u Beču

 Izložba "Dijalog u tami" u BečuU najstarijem manastiru u glavnom gradu Austrije „Šotenštift“ (Schottenstift) nalazi se muzej u kojem se ništa ne vidi.

Slepi vode posetioce kroz prostor, a ono što je posebno – vlada potpuni mrak, doživljaj koji „otvara“ oči i pruža više razumevanja za slepe i slabovide.

 U okviru ove izložbe slepi i posetioci koji vide menjaju uloge u trajanju od jednog sata. Slepi vodiči vode posetioce kroz svakodnevne situacije u mrklom mraku.

Opširnije: Izložba "Dijalog u tami" u Beču

Pametne naočare za one koji imaju poteškoće u čitanju

Japanska kompanija Oton radi na pametnim naočarima koje bi ono što je napisano pretvarale u zvučni zapis, te predstavljale odlično pomagalo onima koji su disleksični, ili imaju neke druge poteškoće prilikom čitanja. Na ovom proizvodu se radi još od 2012. godine, te se nalazi na platformi Campfire – japanskoj verziji Kickstarter-a, a cilj je da se prikupi 93.500 dolara, da bi se kasnije jedan komad prodavao po ceni od 47 dolara.

Opširnije: Pametne naočare za one koji imaju poteškoće u čitanju

Uz bioničke pantalone stolica je uvek uz vas

Celodnevno sedenje je jako loše po zdravlje kao i stajanje u dužim vremenskim periodima, i za neke ljude, kao što su radnici na pokretnim trakama to može predstavljati opasnost po zdravlje. Zato je startap kompanija Noonee, sa sedištem u Cirihu, razvila Chairless Chair, stolicu koju možete nositi svuda sa sobom to jest na sebi.

Opširnije: Uz bioničke pantalone stolica je uvek uz vas

Toyota razvija električna autonomna vozila

Toyota se udružila sa kompanijama Amazon, Uber, Didi Chuxing, Mazda i Pizza Hut kako bi razvli električna autonomna vozila koji se mogu koristiti za prevoz ljudi, ili naručenih paketa, do odredišta. Predsednik Toyota Motor, Akio Toyoda, otkrio je takozvani koncept vozila e-Palette i najavio poslovni savez pod nazivom e-Palette Alliance u ponedeljak na CES-u, godišnjem sajmu u Las Vegasu.

Opširnije: Toyota razvija električna autonomna vozila

Potkategorije