Mozak je posrednik u interakciji očiju i vizuelnih nadražaja. Glavna je uloga očiju poslati sliku mozgu koji je potom interpretira te u skladu sa nadražaju, šalje uputstva drugim delovima tela koje će radnje izvesti.


kako-vidimo


Osetljivost ( ISO )

Osetljivost naših očiju slična je onoj kod fotoaparata. U uslovima jačeg osvetljenja, osetljivost naših očiju opada čime dolaze do izražaja finiji i svetliji detalji, dok u uslovima tame osetljivost raste, što nazivamo"prilagođavanjem na tamu". Verovatno ste već primetili kako tamnija područja izgledaju zrnast i mutno. To je posledica"porasta"osetljivosti, a uzrok je činjenica da u tami vidimo samo crno - bele nijanse. Ljudsko se oko vrlo brzo prilagodi svetlim uslovima, ali mu je potrebno znatno više vremena za prilagođavanje u tamnijim uslovima. Budući da središte oka nije osetljivo na mrak, u takvim uslovima je bolje gledati bočno.

ISO prilagodljiv na okolinu

Mrežnjača ljudskog oka prilagodljiva je na varijacije u okolini, tako da tokom vedrog dana opada osetljivost, dok u tamnijoj pozadini, osetljivost raste.

Visoki dinamički opseg

Dinamički opseg odnosi se na raspon između najsvetlije i najtamnije regije koju oko može videti. Do sada ne postoji prikladna tehnologija kojom bi se moglo imitirati ovaj opseg.

Balans bele boje

Mozak je odgovoran za takozvani balans bele boje koji varira zavisno o jačini svetla. U svetlim je ( photopic ) uslovima naš vid manje osetljiv na plave nijanse nego u tamnim ( scotopic ) uslovima. Upravo zato naše oči izgledaju crvene na fotografijama snimljenim noću te zbog toga moramo koristiti opciju korekcije crvenih očiju.

Žižna daljina

Žarište se kontroliše širenjem i stiskanjem sočiva oka. Žarišna udaljenost odgovara veličini očne jabučice.

Otvor

Zjenica, crna tačka u središtu šarenice oka ponaša se kao otvor. Na jakom svetlu prečnik zenice se može povećati i do jednog milimetra, dok se noću prečnik otvora smanjuje do devet milimetara.

Zastor

Očni kapci ponašaju se poput zastora. Ljudski vid zavisi o eksponencijalnom propadanju.

Rezolucija

Rezolucija ( rezolucija ) ljudskog oka iznosi oko 1/60 stepena.

Vid

Središnja tačka u šarenici odgovorna je za sve ono što vidimo. Mozak spaja predodžbe tako da percipiramo tačnu sliku prisutnih objekata. Može se uporediti sa stvaranjem crtanih filmova : nekoliko nepokretnih slika velikom brzinom vrtimo jednu za drugom zbog čega percipiramo kao da se slika pokreće.

Uloga mozga

Mozak je izvršni organ vida. Dakle, on je odgovoran za vid, a oči same po sebi ne vide ništa. One samo šalju vizuelne nadražaje u mozak koji ih interpretira i usmerava naše ponašanje u skladu sa tom interpretaciji. To znači da su oči zapravo samo posrednik.

Izvor:  Znanost

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.