Novosti iz tehnologije za OSI

Toyota razvija električna autonomna vozila

Toyota se udružila sa kompanijama Amazon, Uber, Didi Chuxing, Mazda i Pizza Hut kako bi razvli električna autonomna vozila koji se mogu koristiti za prevoz ljudi, ili naručenih paketa, do odredišta. Predsednik Toyota Motor, Akio Toyoda, otkrio je takozvani koncept vozila e-Palette i najavio poslovni savez pod nazivom e-Palette Alliance u ponedeljak na CES-u, godišnjem sajmu u Las Vegasu.

Opširnije: Toyota razvija električna autonomna vozila

Qualcomm dobio dozvolu za testiranje tehnologije samoupravljivih vozila

Kompanija Qualcomm već neko vreme testira sopstvenu tehnologiju za autonomna vozila, a uskoro će moći da je testira i na ulicama i putevima u okviru Kalifornije.

Naime, Kancelarija za motorna vozila izdala je početkom meseca ovoj kompaniji dozvolu za testiranje jednog vozila, dok će dozvolu za upravljanje njim dobiti tri vozača. Qualcomm je u septembru predstavio 9150 C-V2X čip, koji će omogućavati komunikaciju vozila sa saobraćajnom signalizacijom na putu, te su iz kompanije poručili da su njihovi stručnjaci posvećeni razvijanju tehnologije sigurnih i povezanih vozila.

Opširnije: Qualcomm dobio dozvolu za testiranje tehnologije samoupravljivih vozila

Revolucija u inkluziji osoba sa invaliditetom — Kako VR rešava do sada nerešive probleme

Zašto i kako će virtuelna realnost označiti veliku promenu na polju inkluzije?

Već dugo se vodi razgovor o tome na koji će način virtuelna realnost promeniti obrazovanje, medicinu, film i industriju video igara, ali čini se da ipak ne razmišljamo dovoljno široko kada su u pitanju mogućnosti koje pruža VR.

Nedavno je na TechCrunchu pokrenuta priča o bitnoj ulozi koju VR može odigrati kada je u pitanju inkluzija osoba sa invaliditetom, odnosno njen potencijal za poboljšanje uslova i prilika za njih.

Opširnije: Revolucija u inkluziji osoba sa invaliditetom — Kako VR rešava do sada nerešive probleme

Softver za govor, koji koristi Stiven Hoking, sada je otvorenog koda

Stiven Hoking, poznati astrofizičar, zbog svog zdravstvenog stanja se oslanja na računar koji mu pomaže u govoru, što možemo videti u brojnim emisijama, dokumentarcima, filmovima i drugom sadržaju u kome se Hoking pojavljuje. Intel je kompanija koja stoji iza softvera koji Hokingu pomaže da govori, a svi oni koji su zainteresovani da saznaju kako funkcioniše i koriste ovaj softver, sada to mogu učiniti.

Opširnije: Softver za govor, koji koristi Stiven Hoking, sada je otvorenog koda

Budućnost sa Gugl naočarima

Korisnik gleda rani prototip Guglovih futurističkih naočara povezanih sa internetom.

Internet gigant predstavio je u šetnji Njujorkom futurističke naočare, koje imaju pristup internetu, pružaju mogućnost korisniku da dok hoda obavi veb-čet, vidi mape i uputstva, pa čak i sazna da je metro stanica na kojoj je želeo da uhvati prevoz - privremeno zatvorena.

Opširnije: Budućnost sa Gugl naočarima

Istraživači otvorili vrata biološkim računarima

Genetski modifikovane ćelije mogu komunicirati jedne s drugima kao da su elektronski sklopovi. Koristeći ćelije kvasca, grupa istraživača na Univerzitetu u Gothenburg u Švedskoj, načinili su revolucionarni korak prema mogućnosti da grade složene sisteme u bliskoj budućnosti gde nam ćelije vlastitog tela mogu pomoći da ozdravimo.

Opširnije: Istraživači otvorili vrata biološkim računarima

Digitalni pomagači za osobe oštećenog sluha

Digitalni pomagači za osobe oštećenog sluha (gluve)»Oprostite? Da li biste govorili glasnije, molim? Ne mogu vas razumeti. « Oko 13 miliona Nemaca ne čuje dobro. I to nije nužno problem starosti.

Prema podacima Nemačke udruženja za gluve, oko 19 odsto starijih od 14 godina ima oslabljen sluh. Kod starijih od 65 godina to se odnosi na svaku drugu osobu. Sposobnost sluha umanjuje se prvenstveno u dobi između 40 i 50 godina.

Opširnije: Digitalni pomagači za osobe oštećenog sluha

Poboljšanja u hodanju i trčanju robota

Naučnici Univerziteta Oregon State ostvarili su uistinu značajan korak napred na području robotike. Zahvaljujući ovom radu, roboti bi u budućnosti mogli i hodati i trčati i to uz minimalnu potrošnju energije.

Postizanjem optimalnog nivoa rada robotičkih mehanizama, istraživanja se rapidno približavaju realizaciji situacija slanja robota u vojne operacije, ugradnje prostetičkih udova koji bi mogli povećati izdržljivost i snagu ljudi, mogao bi se ostvariti čak i povratak funkcije nogu licima osuđenim na invalidska kolica.

Opširnije: Poboljšanja u hodanju i trčanju robota

Virtuelni svet nas je učinio neodgovornim?

Sve se manje viđamo, a sve više visimo na internetu...Da biste zakazali susret sa prijateljima, danas morate da napišete barem četiri mejla, deset poruka i „četujete“ preko Fejsbuka. Onda će vam možda i uspeti da dogovorite susret sa bliskom vam prijateljskom osobom. Možda!

Svima nam se dogodilo da smo morali da otkažemo zakazano viđanje sa prijateljima, ali isto tako nam se često događa da nam prijatelji po ko zna koji put otkazuju davno zakazani susret.

Opširnije: Virtuelni svet nas je učinio neodgovornim?

Auto kojim se upravlja očima

Automobil kojim se upravlja pokretima očiju prikazan je na aerodromu Templhof, u BerlinuIstraživači u Nemačkoj konstruisali su uređaje koji omogućavaju upravljanje automobilom pokretima očiju.

Minibus nazvan Duh Berlina predstavljen je na bivšem aerodromu Tempelhof. Njegov vozač upravljao je koristeći samo sopstvene oči

Opširnije: Auto kojim se upravlja očima

'Veštačko oko' nadzire vožnju

Točak"Veštačko oko" - uz rano upozorenje, vozač može da skrene da izbegne fatalnu nesreću ili naglo zakočiti iz sve snage da izbegne dete koje je potrčalo za loptom. Ali, najpre mora uočiti opasnost.

Istraživanja su pokazala da sistem brzog upozoravanja može pomoći izbegavanju rizika, nesreća i ozbiljnih povreda u saobraćajnim nesrećama, objašnjava prof. Shai Avidan sa Fakulteta za mašinstvo Univerziteta u Tel Avivu. On sa svojim timom je sarađivao sa istraživačima iz kompanije General Motors Research Israel kako bi našli način da se izbegnu saobraćajne nesreće.

Opširnije: 'Veštačko oko' nadzire vožnju