Naučnici stvorili vučni zrak iz Star Treka

Naučnici su uspeli da stvore pravi vučni zrak koja koristi svetlost kako bi privukla predmete.

U naučno fantastičnim serijama poput Star Treka, vučni zraci se koriste za privlačenje velikih predmeta i tela.

Istraživanje objavljeno u"Nature Photonics", vođeno Univerzitetom St Andrevs, za sada je ograničeno na pomeranje mikroskopskih čestica. No naučnici se nadaju da bi se mogla koristiti u medicini za ciljanje i privlačenje pojedinih ćelija.

Ovo nije prvi pokušaj da su naučnici pokušali ostvariti taj podvig, iako su svi ostali pokušaji bili manjih razmera.

2011. godine naučnici iz Kine predstavili su ideju s kojom bi to bilo moguće pomoću laserskih snopova određenih oblika. Svemirska agencija NASA je čak i finansirala istraživanje kojim bi se proučavalo na koji bi način ta tehnika mogla pomoći prilikom rukovanja raznim uzorcima u svemiru.

Dr Tomas Cizmar, vodeći naučnik na projektu i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta St Andrevs rekao je da metoda, iako je potpuno nova, ima puno potencijala.

"Praktične primene bi mogle biti jako zanimljive i uzbudljive"rekao je."Šlep vazduha je jako izbirljiva kod svojstava čestica na koje deluje, tako da možete privući određenu vrstu čestica u smeši. To bi se moglo, na primer, koristiti za razdvajanje belih krvnih zrnaca".

Kada su mikroskopski predmeti obasjani zrakom svetlosti, obično su prisiljeni kretati se u smeru zrake i fotona, udaljavajući se od izvora svetlosti. Takva sila zračenja je prvo uočena od nemačkog astronoma Johanesa Keplera 1619. kada je proučavao repove kometa koji se uvek udaljavaju od Sunca.

Cizmarov istraživački tim otkrio je metodu kojom se smer te sile može obrnuti, što je mnogim ljudima protiv zdrave logike.

"Iznenađujuće je da, tek kada smo proučili detalje procesa, smo uspeli uočiti tu promenu smera. Radi se o izrazito uskom polju u kojem se to odvija"rekao je Cizmar.

"Uzbudljivo vreme"

Grupa iz St Andrevsa sarađivala je sa kolegama sa češkog ISI instituta ( Institute of Scientific Instruments ).

Prof. Zemanek iz ISI - a rekao je :"Čitava istraživačka grupa je provela dosta godina istražujući različite konfiguracije pomeranja čestica uz pomoć svetlosti. Ponosan sam što su naši rezultati prepoznati u ovom veoma konkurentnom okruženju i veselim se novim eksperimentima i primenama. Ovo je uzbudljivo vreme".

Praktične naučne teorije o pravim vučnim zracima razvijene su još 1960- ih, no smatra se da je ovo prvi put da je vazduha iskorišćena kako bi privukla mikroskopske predmete prema izvoru svetlosti.

Naučnici su pre koristili metodu zvanu optički vrtlog kako bi pomerali individualne čestice pomoću svetlosti, ali ovaj novi pristup funkcioniše u tečnostima iu vakuumu.

Prvo pojavljivanje vučne zrake u naučnoj fantastici smatra se ono u priči"The Skilark of Space"američkog autora EE Smitha iz 1928. U priči se spominjala"privlačna vazduha".

Vučna vazduha koristila se u mnogim naučno - fantastičnim televizijskim serijama i filmovima kao sredstvo pomoću kojeg su predmeti poput svemirskih brodova bili uhvaćeni u vazduhu svetlosti. Dr Cizmar tvrdi kako ova metoda neće dovesti do takve tehnologije.

"Na žalost, prisutan je prenos energije. Na mikroskopskom nivou to je u redu, ali u makro razmerama to bi izazvalo velike probleme."Rekao je Zemanek."To bi rezultiralo masivnim zagrevanjem predmeta koji se privlači, tako da korišćenje na svemirskom brodu ne dolazi u obzir."

Izvor:  Znanost

star-trek-vucna-zraka