Hodanje osvetljava ulicuPešaci preko puta Gradske većnice u Tuluzu su oduševljeni - dok šetaju, energija njihovih koraka osvetljava ulicu. Čim neko stane na specijalnu ploču od pleksiglasa na tlu, ona pod pritiskom proizvodi struju...

Žilijen hoda po pločama od pleksiglasa, na trasi dugoj oko 4 metra. Prilikom svakog koraka, ploče veličine 65 puta 65 centimetara spuste se za 1 centimetar. Generator potom tu energiju pokreta pretvara u električnu struju.

„Sve zavisi od težine. Što je čovek teži, to je delotovornije. I pri tom je ekološki. Energija se proizvodi bez štetnih gasova. To je odlično! Niko nema troškova. Idete normalno u kupovinu i proizvodite struju. Tu niko ne može da se žali“, kaže Žilijen.

Samo na ovoj probnoj površni od 5 kvadratnih metara u Tuluzu tokom prepodneva se proizvede 3600 džula – a to je jedan kilovat čas. Jedna obična sijalica od 60 vati može da svetli jedan minut, a svetleća dioda i mnogo duže.

Sistem razvijen za diskoteke

Gradska uprava Tuluza je pored pločnika od pleksiglasa instalirala uličnu svetiljku sa LED lampicom – ona svetli više minuta – zahvaljujući struji koju hodanjem po pločniku proizvode pešaci.

Danas imamo tehničke mogućnosti za proizvodnju struje uz pomoć kretanja pešaka“, kaže Aleksandr Marsiel zamenik gradonačelnika Tuluza. On želi da njegov grad bude predvodnik kada je reč o zelenoj energiji.

Tehniku je razvila jedna firma iz Holandije, za diskoteku u Roterdamu. Tamo gde se mnogo ljudi kreće, energija može da se proizvodi preko ploča od pelksiglasa. Zbog toga bi taj izum uskoro trebalo da se nađe na stanicama, aerodromima, tržnim centrima…

Autori: Kristof Vos / Dijana Roščić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Izvor: Deutsche Welle

objavljeno: maj, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.