Pozitivna praksa-asistivne tehnologije

Online katalog knjiga i aplikacija za slepe i slabovide

Infoera Promocija Kataloga i android aplikacije knjiga namenjenih slepim i slabovidim osobama održana je Narodnoj biblioteci Užice u okviru projekta „Inkluzivna kultura“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. U užičkoj biblioteci ima 30 knjiga na Brajevom pismu i preko 300 zvučnih, a izradom  baze podataka slepi i slabovidi moći će samostalno uz pomoć čitača da pretražuju naslove, prate vesti, zanimljivosti i događanja za osobe sa invaliditetom-rekla je Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice. -Ova baza mnogo će značiti slepim i slabovidim članovima organizacije a pre svega deci kojoj su neophodne za učenje i dodatno obrazovanje-rekla je Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih Užica.

Opširnije: Online katalog knjiga i aplikacija za slepe i slabovide

Tehnologije za slepe i slabovide osobe u okviru projekta Korak ka jednakosti

U okviru projekta Korak ka jednakosti koji sprovodi Narodna biblioteka, uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje, u Užicu je 30. septembra održano predavanje pod nazivom Asistivne tehnologije i osobe oštećenog vida. U čitalištu Narodne biblioteke predstavljeni su predavači, instruktor za informacione tehnologije Gradimir Kragić i diplomirani inženjer Nebojša Marković. Pre početka predavanja, prisutnima se obratila koordinator projekta i diplomirani bibliotekar Dušica Murić .

Opširnije: Tehnologije za slepe i slabovide osobe u okviru projekta Korak ka jednakosti

Bibliotečke usluge za slepe korisnike u Narodnoj biblioteci Užice

Narodna biblioteka Užice je u toku 2014. godine proširila standardnu uslugu u svom okruženju.
Projektom Usluga za sve: formiranje i razvoj bibliotečkih usluga za slepa i slabovida lica, koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja  obezbeđena su potrebna sredstva za kupovinu računara i potrebnih softvera za slepe korisnike. Nabavljeni su JAWS 15, AnReader, Finereader i Plextalk. Bibliotečko osoblje je obučeno za rad sa novom kategorijom korisnika uz pomoć  firme Gloria Ferarri. doo.

Opširnije: Bibliotečke usluge za slepe korisnike u Narodnoj biblioteci Užice

Instaliran prvi softver i čitač namenjen slepoj i slabovidoj deci Opštine Požega

image-7da3933648e9c9c65576d78ca85021cc9543449588ec1811bc6307135f8dd12d-VNakon akcije koju je uspešno organizovala Verica Jovanović član Saveta roditelja Opštine Požega , slepa i slabovida lica konačno su dobila mogućnost da putem specijalno prilagođenog softvera i čitača mogu putem zvuka da čitaju. Softver i čitač koji je osobama sa oštećenim vidom Opštine Požega u najvećem delu sredstava donirala fima „Glorija Ferrari” iz Beograda u subotu 13. decembra uz prisutvo delegacije ove firme instaliran je i njegove mogućnosti prezentovane u Osnovnoj školi „Petar Leković ” u Požegi. Pored predstavnika „Glorija Ferrari” na prezentaciji i primopredaji softvera i čitača prisustvovali su tiflolog i njegov pomoćnik , roditelji i deca kojima su namenja ova pomagala kao i njihovi drugovi iz osnovne škole .

Opširnije: Instaliran prvi softver i čitač namenjen slepoj i slabovidoj deci Opštine Požega

„Svi smo ljudi”– priredba i akcija za prikupljanje sredstava za nabavku softvera i čitača za slepu i slabovidu decu

DSC_8585 U okviru akcije „Svi smo ljudi ” koju su zajednički sproveli Udruženje „Požega” i Savet roditelja Opštine Požega u utorak 9. decembra u Sali bioskopa Kulturnog centra Požega održana je završna priredba učenika osnovnih i srednjih škola iz Požege na kojoj je sprovedena akcija dobrovoljnog davanja priloga za kupovinu softvera i čitača za slepu i slabovidu decu.

Opširnije: „Svi smo ljudi”– priredba i akcija za prikupljanje sredstava za nabavku softvera i čitača za slepu...

Biblioteka "Vuk Karadžić", Kragujevac: Slepi i slabovidi korisnici - naši novi članovi

U subotu (7. 12. 2013.) je u čitaonici na 2. spratu održano predavanje o mogućnostima i načinu korišćenja softvera za slepe i slabovide. O tome, kao i o karakteristikama ostale adaptivne tehnike za naše nove korisnike govorio je Nebojša Marković, predstavnik firme koja je dobavljač licencirane specijalizovane opreme i tehnologije.

Opširnije: Biblioteka "Vuk Karadžić", Kragujevac: Slepi i slabovidi korisnici - naši novi članovi

Čitaonica za slepe i slabovide u biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu

Narodna biblioteka ''Vuk Karadžić'' obezbedila je računarsku opremu sa odgovarajućim softverom za slepe i slavobovide korisnike.

Narodna biblioteka ''Vuk Karadžić'' obezbedila je računarsku opremu sa odgovarajućim softverom za slepe i slavobovide korisnike. Zahvaljujući prilagođenoj tehnologiji sa Brajevom tastarurom, oni će moći da u čitaonici gradske biblioteke koriste literaturu i zvučne knjige. Vrednost projekta je preko 660.000 dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i grad Kragujevac.

Opširnije: Čitaonica za slepe i slabovide u biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu

Pomogli slepom drugu da maturira

 Učenici niške gimnazije „Svetozar Marković“ pomogli slepom drugu da maturira. Čekali Stefana i dovodili ga do škole. UČENICI odeljenja IV/3 Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, pored uspešnog ispita zrelosti u junu ove godine, položili su i maturu iz plemenitosti, koju su iskazivali prema svom potpuno slepom drugu Stefanu Stevanoviću, iz sela Šarlinac kod Doljevca.

Opširnije: Pomogli slepom drugu da maturira

Elektronska lupa Topaz desktop u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu

elektronska_lupa01

Elektronska lupa kao najsavremenije pomagalo za slabovide osobe od danas (13.08.2012.) se nalazi u Gradskoj biblioteci (u Novom Sadu).
"Gradska biblioteka ima čitav niz projekata kojima se trudi da privuče osobe sa invaliditetom da postanu naši korisnici i da ravnopravno koriste naše usluge. Trudimo se da budemo što otvoreniji i izađemo u susret svim građanima", navodi Pankov.

Opširnije: Elektronska lupa Topaz desktop u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu