OD 23. MAJA OBAVEZNO ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

BEOGRAD - Preduzeća sa više od 20 zaposlenih radnika od 23. maja moraće da zapošljavaju osobe sa invaliditetom ili uplaćuju sredstva u fond za njihovu profesionalnu rehabilitaciju.

Od 23. maja počinje primena odredaba Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koje poslodavce podstiču da se više uključe na poboljšanje materijalnog položaja ove grupe stanovništva.

- Obaveza poslodavaca sa više od 20, a do 49 radnika je da zaposle jednu osobu sa invaliditetom. Poslodavci sa većim brojem zaposlenih na svakih 50 radnika primaju po jednu osobu sa invaliditetom - navela je načelnica u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Tatjana Prijić.

Prema njenim rečima, poslodavci  koji ne mogu da pronađu osobu sa invaliditetom, mogu da učestvuju u finansiranju zarada zaposlenih u Preduzeću za profesionalnu orijentaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili da nabavlja  proizvoda od određenih preduzeća koja zapošljavaju invalide.

Takođe, mogu da uplate penale u visini tri minimalne mesečne zarade za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili.
- Poreska uprava će kontrolisati izvršenje ove obaveze i to će se pratiti na mesečnom nivou - navela je načelnica u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Zaposlenje mogu tražiti sve osobe sa invaliditetom koje su taj status stekle po bilo kojem od ranijih propisa. Procenjuje se da u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a 80 odsto njih nije zaposleno.

Izvor: Kurir (Ponedeljak, 17. Maj, 2010.| Autor: Agencija BETA)

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.