Žene dobile i četvrto K: karijeruŠpigel u onlajn izdanju donosi zanimljivu analizu položaja žena i muškaraca – žene su preuzele primat gotovo na svim poljima. Sada muškarcima treba pomoć.

Špigel onlajn se bavi rezultatima više istraživanja o položaju žena, odnosno muškaraca u društvu:

Bilo da je reč o obrazovanju, zdravlju ili prosečnoj dužini života – žene su u boljoj situaciji od muškaraca. Devojčice su bolje u školi, u međuvremenu i u disciplinama koje su smatrane ‘muškim’ kao što je to matematika. Više devojaka diplomira i više ih studira, mladići češće prekidaju školovanje. Žene manje puše, ne drogiraju se tako često i ne obolevaju od toj meri od bolesti srca i krvnih sudova. Žene su ređe kriminalci. Na sve to ukazuju rezultati više istraživanja.

Ukratko, žene su pobednice u svim disciplinama. Problem je u tome što je to pobeda na račun muškaraca, smatraju naučnici. ’Akcija čiji je cilj bio poboljšanje položaja žena, koja je počela u šezdesetim i sedamdesetim godinama, bila je veoma uspešna. Možda je to razlog za sadašnje probleme muškaraca – brinući  o ženama zaboravili smo na njih’, kaže Klaus Hurelman sa univerziteta Bilefeld, autor jednog od istraživanja. Stalno se insistiralo na tome da žene preuzmu nove uloge, tako da su pored klasična tri K (tim slovom počinju nemačke reči za kuhinju, crkvu i decu) osvojile i četvrto K – karijeru.

Žene su fleksibilnije, lakše se prilagođavaju, brže shvataju pravila igre i tako lakše izlaze na kraj sa izazovima – kako u školi, tako i u životu. Za razliku od njih, muškarci na probleme često reaguju frustriranošću, odbacivanjem, povlačenjem ili se ponašaju agresivno. Pored razlika u nivou obrazovanja i korišćenju slobodnog vremena, pojavljuje se i velika razlika u shvatanju uloga. Mnogi muškarci i dalje se čvrsto drže tradicionalnog shvatanja i za njih je karijera uvek u prvom planu. Može i porodica, ali za njih je karijera stvar muškarca.

Muškarci beže pod maminu suknju

Kako reaguju muškarci na probleme sa kojima se suočavaju? Izazovi života i uloge koju bi trebalo da preuzmu često ih zastrašuju  i mnogi traže utočište u roditeljskom domu. ‘Sklanjaju se u sigurno područje između frižidera i mašine za veš, vraćaju se simbiozi sa roditeljima’, smatra Hurelman. Prema njegovom mišljenju, to je jedan od razloga što je danas tako malo sukoba među generacijama, ali istovremeno to nije baš podsticaj za sazrevanje muškaraca i osnivanje porodice.

‘Potreban je program podrške muškarcima po ugledu na strategiju podrške ženama tokom proteklih decenija. Muškarci moraju da prošire svoju ulogu baš kao što su to proteklih decenija učinile žene’, kaže Hurelman.

Najzad, gotovo da nema istraživanja o muškarcima. Gerhard Arment, sociolog iz Bremena, kaže da se o muškarcima veoma malo zna i da im vlada uskraćuje čak i godišnji izveštaj o stanju zdravlja – takav izveštaj pravi se za žene svake godine. Međutim, kako upozorava Hurelman, ’ženama je potreban pouzdan partner’ – koji će pri tom, biti različit od njih“, piše Špigel onlajn.

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: februar, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.