Dobrodošli u JAWS scripts for Skype (JAWS skripte za program Skype).

Ovo je kratak pregled komandi za JAWS skripte za program Skype. Za potpuni priručnik (na engleskom), pritisnite JAWSKey+F1 dva puta brzo ili pročitajte Uputstvo za korišćenje JAWS scripts za skype.

Prvo, po pravilu je Skype komandni taster "[" ("š").

Veliki broj JAWS komandi za Skype imaju dva oblika: jednotasterske komande i komande koje se sastoje od pritiskanja niza tastera i koje počinju sa komandnim tasterom za Skype.

Skype komandni taster može biti promenjen pomoću okvira za dijalog JAWSKey+V.

Da bi ste istražili koje su Vam komande dostupne pomoću komandnog tastera, pritisnite komandni taster i onda koristite TAB i SHIFT+TAB da pročitate izbor.

Ovo radi sa više podnivoa, kao što su konverzacijske komande (conversation commands).

Pritisnite ESC(Escape-izađi) kada samo ispitujete mogućnosti ili samo jednu od dostupnih komandi.

U nastavku je naveden spisak komandi dostupnih pomoću ovog skripta. Oba oblika komandi je naveden tamo gde je dostupan.

Prebacivanje između kontrola i ekranskih oblasti:

Pritisnite Ctrl+1 ili komandni taster t 1 da se prebacite na listu kontakata.

Pritisnite Ctrl+2 ili komandni taster t 2 da se prebacite na listu nedavnih konverzacija.

Pritisnite Ctrl+3 ili komandni taster t 3 da se prebacite na listu konverzacija koje trenutno obavljate (uživo).

U toku konverzacije, pritisnite Ctrl+4 za ulazak u polje za uređivanje (edit box-pisanje trenutne poruke), Ctrl+5 za listu poruka i Ctrl+6 za profil kontakta. Odgovarajuće komandni taster t sekvence takođe funkcionišu.

Pritisnite Ctrl+7 ili komandni taster t 7 da se prebacite na listu "Facebook" jezičak (Tab).

Pritisnite Ctrl+8 ili komandni taster t 8 da se prebacite na "Skype Home" (početnu oblast Skype-a).

Da se pomerate/prebacite između oblasti ekrana, pritisnite F6 ili Shift+F6, ili ekvivalentno, Ctrl+akcenat ili Ctrl+Shift+akcenat. Ponekad brži put pružaju nekoliko puta pritiskanje TAB ili SHIFT+TAB.

Komande za tekstualne razgovare (čat) i upravljanje pozivima:

Da pročitate poruku u prozoru za konverzaciju, pritisnite Alt+1 za prethodnu, Alt+2 za poruku pre prethodne i td. Pritisnite dvaput neku od prethodnih komandi da pokrenete Virtual Viewer koji sadrži sve poruke iz razgovora.

Alternativno, koristite Alt+LEVO/DESNO, Alt+HOME/END, i Alt+NumPad5 da pročitate poruke redom onako kako su trenutno upamćene.

Da se prebacite sa jedne poruke na drugu koristite ALT+brojeve i ALT+strelice, pritiskajte F2 ili komandni taster c SHIFT+t u prozoru konverzacije.

Da slušate ko kuca/piše u tekućem prozoru za konverzaciju, pritisnite F4 ili komandni taster c t.

Pritisnite F4 dva puta brzo ili komandni taster C zatim T dva puta brzo, da dobijete spisak kada više od jedne osobe piše/kuca.

Obratite pažnju na to da će Skype samo ukazati na to kada naš sagovornik kuca samo ako on nije isključio ovaj pokazatelj i ako koristi noviju verziju Skype-a.

Koristite Ctrl+Shift+M ili komandni taster c m da dobijete listu smajlija (emotikona) i da ubacite odgovarajući u čat.

Da se prebacite između otvorenih razgovora, koristite Ctrl+Tab ili Ctrl+Shift+Tab.

Da skočite/prebacite se na neki određeni razgovor, koristite komandni taster c i broj, poput 1.

Koristite komandni taster c l da biste dobili spisak (listu) razgovora-konverzacija sa njihovim brojevima ili komandni taster c SHIFT+l da slušate ovaj spisak bez napuštanja onoga što trenutno radite, tako da onda prelazak na određeni razgovor zahteva korišćenje samo jednog tastera.

Da pokrenete JAWS-ovu listu-spisak konverzacija, koristite Ctrl+Shift+L ili komandni taster c ctrl+l.

Da biste pristupili tabli za biranje (dial pad) dok je poziv aktivan, pritisnite Ctrl+Shift+D ili komandni taster m d.

Skypewatch srodne komande:

Možete izabrati da li ćete čuti Skypewatch saopštenja preko "Skypewatch poruke" izborom u JAWS Options dijalogu (JAWSKey+V) dok je Skype u fokusu..

Ako je Skypewatch aktivan, možete da ponovite bilo koje od poslednjih deset obaveštenja kucanjem komandni taster n, gde je n broj između 0 i 9.

Da slušate najnovija Skypewatch obaveštenja, pritisnite alt+Shift+F9 ili Ctrl+ScrollLock+F9. Ova komanda funkcioniše u svim aplikacijama, ne samo u Skype-u.

Pritisnite alt+Shift+F9 ili Ctrl+ScrollLock+F9 dva puta brzo da uključite / isključite automatsko saopštavanje Skypewatch poruke bez odlaska u Verbosity Options okvir za dijalog.

Osnovne komande:

Da saopšti ko trenutno ima kakav status na Skype-u (uključujući online, odsutan itd), pritisnite Ctrl+Shift+O ili komandni taster o c.

Možete dobiti statuse vaših kontakata: Komandni taster o a za osutan (nisam tu - Away), komandni taster o d za ne uznemiravaj (Do Not Disturb), komandni taster o o za na mreži (Onlajn) i komandni taster o s za SkypeMe režim.

Za podešavanje različitih opcija Skype-a kao što je najava pisanja (kucanja) sagovornika prilikom konverzacije, pritisnite JAWSKey+V.

Da pročitate vaš nalog (Account panel), pritisnite Ctrl+Shift+E ili komandni taster m e. Pritisnite Ctrl+Shift+E dvaput da aktivirate JAWS pokazivač i pomerite ga na nalog.

Da biste izabrali stavku iz prozora sa alatnom trakom (tool bar), kao što je razgovori, pritisnite JAWSKey+F8 ili komandni taster m t.

Da biste prekompajlirali sve skripte posle nadogradnje (update), pritisnite Ctrl+Shift+C ili komandni taster m c. To ne bi trebalo da bude neophodno, osim ako niste sami promenili skripte.

Ako imate poteskoće u radu JAWS-a sa Skype-om nakon obnavljanja JAWS-a, pritisnite Ctrl+Shift+S ili komandni taster m s da prijavite Skype-u da je čitač ekrana (screen reader) uključen.

Za podrsku za Skype script i saopštenja, koristite Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. mailing listu.

Za pokretanje naslovne/početne strane Skype skript-a, pritisnite Ctrl+Shift+W ili komandni taster m w.

Ove komande takođe beleže verziju Skype-a, skripte i verziju JAWS-a i ostale informacije korisne da autor Skype skripta utvrdi konfiguraciju radi podrške.

Koristite Ctrl+Shift+W povremeno kako bi ste se osigurali da vaša softverska konfiguracija neće biti slučajno izostavljena iz budućih nadogradnji skripta.

Izvor: Kratko uputstvo koje je ugrađeno u sam skript za JAWS za Skype.

Prevod: Gloria Ferrari doo, Beograd, Srbija

februar 2013.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.