U privatnim preduzećima, prema zakonu, pet odsto zaposlenih moraju da čine hendikepirane osobe

Uspeh preduzeća zasnovan na radu hendikepiranih je za mnoge nezamisliv. Predrasude su brojne. Od "oni neće uspeti da odrade posao" ili "nećemo moći lako da ih se otarasimo". Ali firma Verkhasu pokazuje upravo suprotno.

U privatnim preduzećima, prema zakonu, pet odsto zaposlenih moraju da čine hendikepirane osobe

Crveni karton, malo ogledalo i nekoliko komada plastike. Klaus Diter Tol sklapa kaleidoskope. Brzo i skocentrisano. 400 komada dnevno. Najbrži je u firmi. Ovaj 44ogodišnjak izgubio je nogu u jednoj saobraćajnoj nesreći. Dugo je bio bez posla, a onda je pre devet godina došao u firmu Verkhaus.

„Nazvali su me i želeli da čuju šta sam sve radio. Primili su me i to za stalno!“

U preduezeću od ukupno 60 zaposlenih 20 osoba jeste hendikepirano. Tol smatra da i kada hendikepirani dosta toga umeju, niko neće da ih zaposli. Poslodavci se pre svega plaše da neće moći da im daju otkaz:

„Hendikepirani bi trebalo da dobiju đansu. Mi jesmo malo sputani, ali možemo da radimo kao svi ostali.“

Njegovo mišljenje deli i direktorka firme Eva Daneberg. Ona je 1992. sa suprugom osnovala firmu Verkhaus, i od početka je znala: zapošljavaće hendikepirane:

„To ima prednost. Kada invalidi dobiju sansu da rade, daju sve od sebe. Prisutni su dušom i telom.“

Kao na primer programer Hans Joahim Menerih. Iako je paralizovan, za firmu je nezamenjiv. Razvija softver za sečenje proizvoda od drveta. Njegov hendikep mu ne zadaje probleme:

„Dobro izlazim na kraj sa tim. Ponekad imam poteškoća, jer moram da pomerim objekte koji mi se nadju na putu. Inače je sve u redu.“

Eva Daneberg jednako plaća sve zaposlene, uprkos nejednakom radnom učinku. Ali za nju ne postoje radnici četvrtog ili petog reda:

„Čovek mora da podje od sebe, ako želi nešto da postigne. Naravno da kao preduzetnica imam daleko veće šanse za to, nego kad bih bila zaposlena u nekoj firmi. Kao direktorka firme, sama odlučujem šta činim i šta je dozvoljeno.“

Zato ona nešto čini. I to vec 15 godina uspešno.

Izvor: Deutsche Welle

objavljeno: decembar, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.