Prostiranje zvučnih talasaMi smo navikli da zvuk čujemo ušima, ali u zvučnoj laboratoriji Univerziteta u Koloradu, zvučni talasi se mogu videti i osetiti. Ovo multi-čulno iskustvo pomaže posetiocima da razumeju kako i zašto čuju.

U laboratoriji na Univerzitetu u Koloradu, deca gledaju svetlost koju pravi muzika i kompjuterske ekrane na kojima zvuk poigrava. Oni imaju privilegiju da vide zvuk.

Dečaci i devojčice osećaju podrhtavanje dok se protežu po podu zvučne laboraorije. Tom Mansi, inženjer ove laboratorije, svira električnu gitaru kako bi proizveo jake vibracije.

Zvuk vibrira po površini koja se nalazi iznad običnog poda, a kako kaže Mansi, zvučnici, odnosno veliki sabvuferi, takođe pomažu.

«Okrenuti su naopačke tako da se energija zvuka basa prenosi na pod, te usled toga pod vibrira i možete ga osetiti,» objašnjava Mansi.

Deca uživaju u osećaju zvuka, a Otis, jedan od posetilaca, kaže da mu se jako dopada vibriranje poda jer ima osećaj kao da se nalazi na bubnoj opni i da prima zvučne signale.

Dizajner zvučne laboratorije Norman Lederman kaže da «osećaj» bubne opne pomaže ljudima koji ne mogu da čuju. Lederman je projektovao prvu zvučnu laboratoriju u srednjoj školi za gluvoneme, koja je deo nacionalnog programa za gluve Univerziteta Galodet u Vašingtonu.

«Namera je bila da se studentima omogući da razumeju zašto ne čuju, ali naravno i da razumeju stvari koje ne mogu da osete,» objašnjava Lederman.

Norman kaže da je prva ovakva laboratorija za gluvoneme donela i neka iznenađenja.

«U laboratoriji su počele da se pojavljuju električne gitare i za tren oka se osnovao muzički klub posle čega je ubrzo usledilo i osnivanje muzičkog časa,» kaže Lederman i dodaje...

«Imali su priliku da se izraze i uživali su u tome.»

U zvučnoj laboratoriji na Univerzitetu u Koloradu, ova grupa učenika uživa dok posmatra kako se pravi zvuk. Samo nekolicina dece koja danas posećuju ovu laboratoriju imaju problema sa sluhom, ali Norman Lederman smatra da svako voli da nauči nešto više o zvuku. Svake godine, hiljade učenika poseti ovu zvučnu laboratoriju, a mnoge škole za gluvoneme imaju slične prostorije. Lederman smatra da je oprema dovoljno jednostavna za korišćenje i da je time omogućeno da ovakve laboratorije budu rasprostranjene svuda, pa čak i u kućama ljudi koji žele da uživaju dok slušaju, osećaju i vide zvuk.

izvor: Glas Amerike, 2007

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.