Japanski roboti nagoveštavaju primenu u zabavi i nezi bolesnika

AsimoTokom ovog meseca, u vašingtonskom Kenedi centru održan je festival japanske kulture, umetnosti i tehnologije. Posetioci su mogli da gledaju i slušaju japanske pozorišne i plesne trupe, muzičare, likovne umetnike, modne kreatore, pa čak i robote.

Za razliku od svuda prisutnog kompjutera koji se okreće protiv ljudi, u Kjubrikovom filmu Odiseja u svemiru, ovi kompjuterizovani japanski roboti programirani su da olakavaju život ljudima, posebno hendikepiranim osobama.

”Cilj ovog projekta je da se čovekoliki robot, nazvan Asimo, koristi u privatnim domovima za pružanje pomoći ostarelim osobama i osobama koje su vezane za postelju ili invalidska kolica.“

Ališa Džouns, iz kompanije Honda, kaže da je ime Asimo skraćenica za ”Napredan korak ka inovativnoj mobilnosti.“

Ali nije samo to ime neobično. Ovaj robot kompanije Honda može da trči, penje se i silazi niz stepenice, pa čak i pleše. Ališa Džouns kaže da Asimo ima sjajnu budućnost.

”Prepoznaje prostor i razlikuje glasove. Znači, ako ga jednoga dana dovedete kući zapamtiće vaš glas i reagovati na vaše komande,“ kaže ona.

Ali do kupovine je još daleko. Iako je sagrađeno već nekoliko, roboti Asimo još se ne prodaju pa čak nemaju ni projektovanu cenu. Ali ovi manji roboti već mogu da se kupe, a dolaze u delovima koje sami sastavljate.

”Ovo je terapeutski robot Paro koji se koristi u terapiji bolesne dece i starijih ljudi po bolnicama.“

Kompanija Micubiši konstruisala je bolničkog robota po imenu Vakamaru.

”Jedan od zadataka ovog robota je da vodi pacijente do raznih ordinacija.“

Ponekad dolazi i do nesporazuma. Ali Vakamaru je ipak stekao prijatelje u Vašingtonu.
Jedan od popularnijih robota na ovom festivalu bila je lepa japanska recepcionerka.
Ovakvi roboti uskoro bi mogli da dočekuju goste u velikim poslovnim zgradama u Japanu i drugde.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: mart, 2008.