Veliki broj dece u Sjedinjenim Državama nisu imali priliku da nauče da čitaju Brajevo pismo (Brajevua azbuku). Mnogi to pravdaju time da je bolje da se potrude da uz savremena tehnološka pomagala koriste ostatke vida.Istraživanje načinjeno u Sjedinjenim Državama je pokazalo strašne brojke: gotovo 1,3 miliona ljudi su slepi, ali samo 10% može čitati Brajevo pismo. Još gore, samo 10% dece koja se rađa kao slepa ima obuku za korišćenje Brajevog pisma.

Predavači su rietki i oni u praksi rade u po dve škole. Marc Maurer, predsednik Nacionalne Federacije Slepih (National Federation of the Blind), kaže da čak i ako su profesori dobri, dobri obrazovni programi su retki.

Korišćenje tehnologije postaje važano privremeno sredstvo, barem za pristup čitanju.

Studija takođe pokazuje da je 70% sliepih osoba nezaposleno. Ovi rezultati su uznemirujući, jer tehnologija treba da pomogne i olakša život, a da stvara nepismenost.

U SAD planiraju da posedovanje sertifikata za poznavanje i čitanja Brajevog pisma bude obvezno do 2015, ali je za Federaciju (NFB) najvažnije da se shvati da nikakva tehnološka rešenja, ne mogu zameniti samo čitanje.

izvor: Handicap Zero

Povezani tekstovi: Kako slepi amerikanci uče Brajevo pismoLuj Braj - tvorac pisma za slepe, Brajev red - displej, Brajev štampač - emboser

objavljeno: januar, 2009.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.