Amerikanac Danijel Kiš, poznat i kao Čovek-šišmiš i Betmen, iako slep od rođenja vozi bicikl, planinari i šeta gradom zahvaljujući specijalnoj tehnici eholokacije.

Amerikanac Danijel Kiš, poznat i kao Čovek-šišmiš i Betmen

Kiš je ovu tehniku, koja pomaže slepim i slabovidim osobama da se kreću bez pomoći drugih, predstavio stručnjacima i polaznicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu.
- Umesto slike, koristimo zvuk koji odlazi u prostor, odbija se o različite površine i vraća se donoseći informacije mozgu koji ih dalje obrađuje i stvara slike o prostoru oko nas. Kada se ta tehnika savlada, slepoj osobi nije problem da se bez opasnosti približi zidu na jedan centimetar, čak i da zna gde se na tom zidu nalaze ispupčenja i udubljenja, da vozi bicikl ili se sama šeta u prirodi - kaže Kiš dok bez problema ide s jednog na drugi kraj prostorije, izbegave stolice, kamere i ljude.

Kiš dodaje da ljudski mozak koristi 40 odsto svojih kapaciteta da bi obradio vizuelne informacije i suština je u treningu kako bi i mozak slepe osobe mogao da koristi taj kapacitet.
- Od rođenja čovek dugo vremena provede učeći da gleda, samo se taj period kasnije zaboravi. To isto važi i za tehniku eholokacije. Za početak je dovoljno da slepa osoba trenira tri do četiri dana, odnosno 40 sati i već tada će moći da se komfornije kreće kroz prostor. Posvećenost, međutim, znači da taj trening treba nastaviti i ne odustajati kroz traženje tuđe pomoći jer će u suprotnom mozak zaboraviti sve što je naučio - objašnjava Kiš.

Kiš naglašava da posle treninga ni okolni zvuci nisu smetnja za kretanje.
- Ja se najbolje snalazim u prirodi i najviše volim da sam pešačim kilometrima. Veći je problem u gradu. Ako smo na ulici gde je buka najveća, onda moramo da proizvodimo jače zvuke. Ako smo među puno ljudi, onda zvuci moraju da budu učestaliji - kaže Danijel Kiš.

 

Izvor: Blic

Sava Stefanović | 16. 04. 2013. - 15:08h | Foto: R.Getel

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.