Čovek, kome je dijagnostikovana mišićna paraliza noge, nakon operacije ponovo hoda

Nakon četiri godine zatočeništva u invalidskim kolicima, Rick Constantine ( 58 ), sada je ponovo na nogama, nakon što je prošao kroz nekonvencionalnu operaciju na San Diego Zdravstvenom odeljenju Univerziteta u Kaliforniji, kojom mu je vraćena sposobnost hodanja. Neurohirurg, Justin Brovn, izveo je neuobičajeni trosatni postupak.

"Nakon automobilske nesreće, Constantine je zadobio moždani udar, što je uzrokovalo paralizu desne strane njegovog tela. Mišići njegove noge postali su toliko spastični da nije bio u stanju da hoda", rekao je Braun."Naš tim je izveo delikatnu operaciju da bi smanjio uticaj nerava koji su uzrokovali prevelike kontrakcije mišića, a koje su dovele do tačke invaliditeta."

"Nakon nesreće rekli su mi da nikad više neću hodati. Sve što sam mogao raditi bilo je premestiti se iz kolica na krevet ili stolicu", rekao je Constantine, bivši član posade NASCAR."Nakon operacije koju je izveo Dr Braun, mogao sam ponovo stati na noge i da hoda. Uz fizikalnu terapiju stanje je sve bolje i bolje."

Pre operacije, Constantine je bio podvrgnut botoks tretmanima i fizikalnoj terapiji, s ciljem oporavka njegove noge. Rezultati su bili pozitivni, ali vrlo mali. Dodatnom metodom pretrage, elektromiografija ( EMG ), identifikovani su mišići koji su bili uzrok disfunkcije.

"Nakon što sve druge opcije nisu dale zadovoljavajuće rezultate, odlučili smo se za operaciju", kaže Brovn."Pomoću elektromiografije smo identifikovali ' prenadraženosti ' živce koje je bilo potrebno umanjiti. Constantine je bio na operaciji u petak i unutar par dana je započeo sa fizikalnom rehabilitacijom. Dve nedelje kasnije hodao je bez upotrebe hodalice."

Operacija, zvana selektivna periferna neurektomija, je postupak koji se sprovodi pod mikroskopom. Braun je načinio rez iza kolena kako bi došao do tibijalnog nerva. Zatim je selektivno podrezivao problematične nervne ogranke. Sečenje nerava smanjuje uticaj uzročnika spasticiteta. Prednost ovakvog pristupa je ta što mišić ostaje očuvan, te nema potrebe za rezanjem ili produžavanjem tetiva.

"U zavisnosti od pacijentu i njegovoj medicinskoj istoriji, selektivna periferna neurektomija je prikladna za pacijente sa povredama mozga i kičmene moždine, uzrokovanih udarima, tumorima, celebralno paralizom ili multiplom sklerozom."Nema potrebe za nikakvom post - operativnom negom, budući da se šavovi mogu apsorbovati. Rehabilitacija može započeti 72 sata nakon zahvata.

Braun je ovu operaciju dosad izveo na šestoro pacijenata. Operacija se retko izvodi u SAD - u, mnogo je češća u Francuskoj i Japanu.

Izvor: 
University of California, San Diego Health Sciences i

Znanost

 

(Credit: University of California, San Diego Health Sciences)