Paralizovana „bionička žena“ istrčala londonski maraton

Korak po korak, uz snažnu podršku publike, paralizovana Kler Lomas juče je najzad prošla kroz cilj londonske maratonske trke, započete prošlog meseca.

 

Uspeh nakon mesec dana napora: Kler Lomas na cilju

 

Uspeh nakon mesec dana napora: Kler Lomas na cilju

PODVIG - Za ovaj podvig joj je bilo potrebno 16 dana, nekoliko sati i nekoliko minuta više od najdužeg zabeleženog rezultata u istoriji organizovanja trke. Ova tridesetdvogodišnjakinja koju zovu „bionička žena“ zbog mehaničkog odela koje joj omogućava da pokreće noge, borila se s bolovima, ulagala ogromne napore da ostane na nogama, ali je na kraju ipak savladala najveći izazov u svom životu - 42 kilometra dugu stazu, koju je prošlog meseca pretrčalo 36.000 ljudi.

Uprkos neverovatnom uspehu koji je postigla, organizatori maratona odbili su da joj zvanično dodele medalju ili da je barem svrstaju na spisak uspešnih takmičara, što je navelo ostale učesnike da joj poklone svoje nagrade. Tako je, okončavši i poslednju etapu trke, došla do daha i u senci Bakingemske palate stajala okićena sa desetak medalja.

Kler ne može da hoda otkako je, pre pet godina, pala s konja i slomila kičmu. Zahvaljujući specijalnom odelu s ugrađenim senzorima pokreta, motorima na baterije i kompjuterom, invalidska kolica joj više nisu potrebna. Kler je izašla na start 22. aprila zajedno sa ostalim takmičarima, a dnevno je savladavala između 1,5 i četiri kilometra.

- Bilo je trenutaka kada sam se pitala da li ću uspeti, ali svi ti ljudi koji u me bodrili dali su mi snagu - kaže ona.

Prolazak kroz cilj doneo joj je nagradu od 90.000 funti (150.000 dolara), koja će otići u fond za istraživanje oboljenja kičme.

Autor: A. Mrkić 10.05.2012
Izvor: 24.sata