Autori Web stranica koriste prevlačenje miša za prikaz teksta ili slike kada posetilac prelazi pokazivačem miša preko nekog dela stranice. Stranica Freedom Scientific Product Overview Uzorak stranica pruža primere načina na koji se često koristi prevlačenje miša. Na ovoj strani, kada korisnik pređe pokazivačem preko nekog naziva proizvoda, koji su u stvari grafički linkovi, na stranici se prikazuje kratak pregled proizvoda. Kada korisnik klikne na grafiku, stranica ih vodi na Freedom Scientific-ovu veb lokaciju na kojoj su date dodatne informacije.

Napomena: Ovde se dešavaju dve različite stvari zavisno od toga da li samo prelazite pokazivač preko grafike-slike ili stvarno aktivirate vezu - link.

JAWS izgovara, "OnMouseOver" kada pređete preko elementa. OnMouseOver - prevlačenje miša je atribut/obeležje Web stranice koje autori dodaju u HTML elemente kako bi aktivirali OnMouseOver funkcionalnost.

Otvorite Freedom Scientific Product Overview uzorak stranicu. Čitajte prvo stranicu. To je relatino kratko. Primetite da posle prvog naslova, postoje četiri OnMouseOver linka koje JAWS prepoznaje (identifikuje). Nastavite sa čitanjem i čućete kratak tekst koji počinje sa "This page is designed to demonstrate the use of the OnMouseOver attribute. (Ova stranica je osmišljena da pokaže upotrebu OnMouseOver atributa) When a mouse user moves the pointer over the image links ..." (Kada korisnik pomera pokazivač miša preko slika ...) Samo napred i pročitajte ovaj tekst. Kada aktivirate OnMouseOver u sledećih nekoliko koraka, ovaj tekst na ekranu će se promeniti.

Aktivacija OnMouseOver pomoću JAWS u stvari znači da JAWS pomera pokazivač miša preko grafike za vas. Ovo radite pritiskom na INSERT+CTRL+ENTER i tada čujete da JAWS saopštava OnMouseOver linkove. Da vidite kako vam JAWS međusobno deluje sa OnMouseOvers na Web stranici, uradite sledeće:

  1. Idite na Freedom Scientific Product Overview uzorak stranicu i pritisnite STRELICA DOLE dok ne pređete preko jednog od grafičkih linkova sa OnMouseOver.
  2. Pritisnite INSERT+CTRL+ENTER da aktivirate OnMouseOver za taj link.
  3. JAWS saopštava da se stranica promenila u određenoj liniji. Na ekranu, kratak opisni tekst koji objašnjava kako da koristite stranicu sa mišem zamenjuje tekst koji opisuje proizvod.
  4. Pritisnite J, otkucajte red linije koji je JAWS izgovario i pritisnite ENTER. JAWS se prebacuje ditektno na mesto na stranici gde se prikazao novi tekst. Korišćenje komande Skoči na liniju (J) na ovaj način omogućava čitanje nove informacije koja se pojavila na stranici kada se aktivirao OnMouseOver. Odvojite malo vremena da pročitate ceo novi tekst.
  5. Pritisnite SHIFT+J da se vratite nazad na prethodni grafički link. Držite SHIFT kada koristite komandu skoči na liniju da bi ste se vratili nazad na prethodnu lokaciju na stranici.
  6. Pritisnite ENTER da aktivirate link. Ovo vas vodi do Freedom Scientific Veb lokacije. Možete da pritisnete BACKSPACE da se vratite na prethodnu stranu.
  7. Pokušajte da se prebacite i na druge OnMouseOver linkove i ponovite iste korake kako bi ste vežbali.

JAWS savet: Primetite da kada pritisnete ENTER ili pritisnete INSERT+CTRL+ENTER može da proizvede veoma različite rezultate na nekim elementima Web stranice. Pritiskom na INSERT+CTRL+ENTER simulirate efekat pomeranja pokazivača miša preko elementa, dok pritiskom na ENTER simulirate efekat klika na element.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.