Neke Web stranice koriste okvire (frejmove) za prikaz sadržaja. Frame - okvir je oblast stranice koje Internet pretraživač tretira kao zaseban prozor pregledača. Svaki okvir je mogućnosti da prikazuje nezavisne Web stranice. Stranica Freedom Scientific Company Info je uzorak Web stranice koji koristiti okvire za prikaz različitih vrsta informacija. Jedan okvir sadrži adrese Freedom Scientific-ovih lokacija, drugi kratak istorijat kompanije, a poslednji sadrži iskaz Freedom Scientific-ove misije.

U sledećoj vežbi ćemo koristiti ovu uzorak stranicu kako bi smo naučili kako da se krećemo po okvirima.

 1. Idite na Freedom Scientific Company Info uzorak Web stranicu.
 2. Kada prvi put otvorimo ovu Web stranicu, mi se nalazimo u okviru Kompanijske lokacije. Pritisnite INSERT+F9 da vam se prikaže lista okvira na stranici.
 3. Izaberite "Corporate History" (istorijat kompanije) i pritisnite ENTER. JAWS vas premešta u okvir sa istorijatom kompanije.
 4. Koristite JAWS komande za čitanje da pročitate sav tekst u okviru. Primetite da kada napuštate trenutni okvir i idete u sledeći, JAWS saopštava prethodnog okvira i izgovara , "Frame end." JAWS zatim saopštava ime sledećeg okvira.
 5. Pritisnite M da se pomerite na sledeći okvir na stranici.
 6. Pritisnite SHIFT+M da se vratite nazad na prethodni okvir.

5.1. Ugrađeni okviri

Ugrađeni okviri su ugrađeni direktno u Web stranicu i prikaže sadržaj druge stranice. Vizuelno, ovaj tip okvira obično izgledaju kao slike ili reklamni natpisi. Ugrađeni okviri se često koriste na Veb lokacijama za prikaz oglasa. Za ignorisanje ugrađenih okvira koristite Brza podešavanja:

 1. Pritisnite INSERT+V. Otvaraju se Brza podešavanja sa uređivačkim poljem za pretraživanje u fokusu.
 2. Otkucajte inline. (ugrađeno) Prikaz u obliku stabla ispod polja za uređivanje filtrira rezultate koji se ne podudaraju.
 3. Pritisnite STRELICA DOLE da se pomerite na stavku Inline Frames Show. (prikaz ugrađenih okvira) Podrazumevano je On (Uključen).
 4. Pritisnite RAZMAKNICA da ovo prebacite na Off (isključeno).
 5. Pritisnite TAB da se pomerite na dugme OK, i onda ga aktivirajte pritikom na RAZMAKNICA. Brza podešavanja se zatvaraju i promena se čuvaju.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.