Picture of a shark and the words Freedom Scientific Prezents, Surf's Up-Surfing the Internet with JAWS & MAGic.

 

Naučite da koristite JAWS program (softver) za čitanja ekrana i MAGic program - softver za uveličavanje sadržaja ekrana za čitanje i navigaciju na internetu. Želite li postati vešt korisnik JAWS-a ili MAGic-a na svetskoj komunikacionoj mreži? Želite li da naučite kako vam JAWS ili MAGic mogu pomoći da se krećete po ogromnim resurima razonode, obrazovanja, informacija na Web-u? Surf's Up! - Surfovanje internetom sa JAWS i MAGic će vas naučiti da koristite JAWS i MAGic da čitate i radite sa svim tipovima HTML stranica, kao što su Web sajtovi, sistemi pomoći, Web bazirane aplikacije i drugo. Naučićete kako da koristite napredne mogućnosti JAWS i MAGic da izvučete najviše od surfovanja na Webu.

 

JAWS savet: JAWS pruža pomoć u zavisnosti od konteksta za mnoge različite elemente koji se mogu pojaviti na Web stranici. Da pročitate informacije na trenutnoj Web stranici ili element u okviru Web stranice, pritisnite INSERT+F1. Za dobijanje opšte pomoći za Internet pretraživač (Internet Explorer), pritisnite INSERT+F1 dva puta brzo dok je Internet pretraživač aktivan prozor. Za pomoć koja opisuje "vruće" tastere za Internet Explorer sa JAWS-om pritisnite INSERT+H.

 

MAGic savet: MAGic ne mora da koristi Surf's Up, ali može biti zgodno kada se pokrenu JAWS i MAGic istovremeno. Tokom Surf's Up-a ćemo obezbediti savete i trikove za sam JAWS, sam MAGic i JAWS i MAGic zajedno.

 

Ovo je najnovija verzija Surf's Up! - Surfovanje internetom sa JAWS i MAGic je osmišljeno za korišćenje JAWS 13 ili novijeg i MAGic 11 ili novijeg. Neke od opisanih mogućnosti možda neće biti dostupne u prethodnim verzijama. Možete da preuzmete najnovije verzije JAWS ili MAGic sa Freedom Scientific stranice za preuzimanje (download). Možete pronaći Surf's Up za JAWS 12 i starije verzije na arhivskim stranicama za obuku.

 

Za nove korisnike, ove stranice vam daju informacije i vežbe koje su predviđene da se prate po određenom redosledu. Ako prskočite neku, možete da propustite neke važne informacije, pa se preporučuje da prolazite kroz njega prvi put po redosledu datom u nastavku od početka do kraja. Pored toga, mnoge stranice sa vežbama i prečicama u Surf's Up se otvaraju u novim prozorima pregledača. Možete da pritisnete ALT+TAB da se prebacujete između otvorenih prozora. Takođe, ne zaboravite da zatvorite otvorene prozore pritiskom ALT+F4 kada završite sa njima.

 

Kada prvi put počinjete sa Surf's Up možete da primetite upozorenje o aktivnom sadržaju. Možete čuti nešto poput sledećeg: "Security Warning - Allowing active content such as script and ActiveX controls can be useful, but active content might also harm your computer. - "Sigurnosno upozorenje - Omogućava aktivnom sadržaju kao što su skripte i ActiveX kontrole mogu biti korisni, ali aktivni sadržaj može da vam ošteti računar." Are you sure you want to let this file run active content?" - "Jeste li sigurni da želite da pustite da se izvršava ovaj fajl sa aktivnim sadržajem?" U redu je da izaberete "Yes" da dozvolite aktivni sadržaj na Surf's Up za pokretanje.

 

Napomena: U Internet Explorer 8 i ranijim, ako čujete zvuk Windows i izađe obaveštenje na informativnoj traci pri vrhu ekrana, pritisnite, ALT+N da se prebacite tamo i RAZMAKNICA da ga aktivirate. Odaberite "Allow Blocked Content" (Dozvoli blokirane sadržaje) u kontekstnom meniju i pritisnite ENTER da zatvorite meni. Internet Explorer može da blokira JavaScript u kombinovanom okviru Jump To Page (skoči na stranicu) na dnu svake stranice. Ovo bi trebalo da uradite samo jednom po sesiji.

U Internet pretraživaču 9 (Internet Explorer) ili novijim informativna traka je zamenjena Trakom sa obaveštenjima, što se pokazuje na dnu ekrana kada se pojavi. Pritisnite ALT+N da se prebacite na nju, a onda TAB da se krećete po dostupnim dugmadima.

 

0.1. Konfigurisanje Internet pretraživača (Internet Explorer) i Firefox-a

 

Surf's Up Web sajt je niz modula za obuku zasnovanih na instrukcijama u jednom prozoru pregledača i prebacivanje da vežbate vežbe u drugom prozoru pregledača. Prebacivanje između dva prozora može da se uradi jednostavno pomoću komande ALT+TAB. U novim verzijama Firefox-a i Internet Explorer koristite se prozori sa jezičcima, gde se novi prozor otvara u novom jezičku trenutnog prozora za razliku od novog prozora koji se otvarao. Objasnićemo kasnije pregledanje pomoću kartica u Surf's Up, ali za potrebe obuke preporučujemo izmenu nekih postavki u Firefox-u i Internet Explorer-u. I dalje možete da koristite pregledanje pomoću kartica i oba pregledača i nakon ovih izmena. Koristite dva linka ispod da posetite stranice gde možete da nađete uputstva za izmenu Firefox-a i Internet Explorer-a. Obratite pažnju da ako ne izvšite izmene rezultati će biti drugačiji nego što smo ovde opisali u Surf's Up-u.

 

Izaberite jedan od sledećih linkova za konfigurisanje pregledača sa Surf's Up:

 

 

0.2. JAWS taster i MAGic taster

 

Primetićete povremeno pozivanje na JAWS taster i MAGic taster kada koristimo JAWS ili MAGic. Ovo su tasteri koje koriste JAWS i MAGic u kombinaciji sa drugim tasterima na tastaturi za različite radnje. Na primer, JAWS taster+T čita naslov trenutnog dokumenta. MAGic taster+F7 otvara spisak linkova na Web stranici.

 

Podrazumevano JAWS i MAGic tasteri su:

 

  • JAWS Desktop raspored (tastature) koristi INSERT
  • JAWS Laptop raspored (tastature) koristi CAPS LOCK
  • MAGic koristi CAPS LOCK

 

JAWS taster se može promeniti iz INSERT u CAPS LOCK ili SCROLL LOCK. Ovo možete postići otvaranjem liste JAWS Managers - rukovaoci JAWSom (INSERT+F2) i izborom Settings Center - centar za podešavanje. JAWS taster za stoni (desktop) ili laptop raspored tastature se može naći u grani Tastatura u prikazu u obliku stabla. Ovo mora da se promeni u podrazumevanim postavkama.

 

Napomena: JAWS Settings Center - centar za podešavanje, uveden u JAWS 12, je objašnjen nadalje u modulu pod nazivom Privremene ili trajne promene.

 

MAGic taster se može promeniti iz CAPS LOCK u EXTENDED INSERT, NUM PAD INSERT, EITHER INSERT ili SCROLL LOCK. Ovo se može uraditi u meniju alati (Tools) (ALT+T), tasterboard Manager - rukovaoc tastature, okviru za dijalog MAGic taster (ALT+M).

 

Tokom Surf's Up, mislimo na taster INSERT kao na JAWS taster, i CAPS LOCK kao MAGic taster. Kada koristite JAWS u režimu laptop računara, poželećete da promenite ili JAWS taster ili MAGic taster kada su pokrenuti i JAWS i MAGic istovremeno, zato što oba koriste CAPS LOCK. U tom slučaju JAWS pobedi, i vi ne biste imali punu funkcionalnost za korišćenje tastatura sa MAGic-om.

1. Kretanje kroz Web stranice

2. Privremene ili trajne promene

3. HTML tabele

4. Korišćenje obrazaca pomoću JAWS i MAGic

5. Čitanje stranica sa okvirima

6. Jezici

7. OnMouseOvers - prevlačenje miša

8. Postupanje sa nepristupačnim stranicama

9. Korišćenje komande JAWS Find (Nađi)

Letimično čitanje

Markeri (obeleživači mesta) i prilagođeni pregled stranice

Lična podešavanja Web stranica

Govorne i zvučne šeme

Prilagođena obeležja

Korišćenje pretraživača kako bi se pronašle informacije na Webu

Korišćenje HTML sistema pomoći

Settings Packager - pakovalac podešavanja

ARIA (Accessible Rich Internet Applications - Pristupačne složene internet aplikacije) žive oblasti

Male ARIA žive oblasti

Dodaci:

A. Konfigurisanje Firefox-a

B. Brzi tasteri za navigaciju u JAWS 15 i novijim

C. JAWS komande za čitanje

D. Prečice za rad sa karticama Internet pregledača

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.