Tobii Dynavox

- Tobii Dynavox.
- Deo velike porodice.
- Tobii ukratko.
- Kako je počelo..
- Bostonska dečja bolnica (Boston Children’s Hospital) - mesto rođenja Tobii ATI.

 

Tobii Dynavox

Tobii Dynavox logoTobii Dynavox, part of the Tobii Group, is the leading provider of touch and eye tracking based assistive technology hardware and software for those with communication and mobility challenges. We have helped thousands of individuals with disabilities such as aphasia, autism, cerebral palsy, ALS, muscular dystrophy, Rett syndrome and spinal cord injury lead fuller and richer lives. Tobii Dynavox stands at the forefront of assistive technology and special education, pushing the boundaries of what is possible for delivering the most advanced, effective and empowering communication and computer access tools available.

With a 100% commitment to our customers, we strive to deliver groundbreaking new products that reflects our revolutionary technologies and unparalleled expertise. Also with our wide range of solutions, the individuals that we serve have more options to choose the best product that best fits their needs, resulting in more efficient and effective communication.

Deo velike porodice

Also a member of the Tobii Dynavox family is Mayer-Johnson. Mayer-Johnson is best known for Boardmaker and Boardmaker Online, a special education software and web-based subscription used as a publishing and editing tool to create interactive, symbol-based educational activities and materials for special education students. Our proprietary Picture Communication Symbols (PCS®) are used in both our Boardmaker software line and our Tobii Dynavox line of speech generating devices.

Fredrik Ruben

Fredrik Ruben

President, Tobii Dynavox

Fredrik Ruben is the President overseeing Tobii Dynavox, the world leader in Eye tracking enabled Augmentative and Alternative Communication (AAC) products, software and services and Mayer-Johnson.

 

Tobii ukratko

Tobii je vodeći svetski proizvođač uređaja za praćenje oka i kontrole (upravljanja) očima: tehnologije koja omogućava računarima da tačno znaju gde korisnici gledaju. Naša tehnologija ima široku primenu u različitim oblastima istraživanja i kao sredstvo za kontrolu računara.

Ideja za praćenje oka je proistekla iz istraživačkog projekta u Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stokholmu i Tobii je osnovan 2001. godine. Inovacije su u središtu našeg poslovanja i Tobii je snažno fokusiran na istraživanje i razvoj; mi stalno ulažemo u svoju osnovnu tehnologiju i razvoj novih proizvoda.

Naša tehnologija za praćenje oka je bila revolucionarna za istraživanja u mnogim oblastima i je omogućila je komunikaciju za hiljade osoba sa invaliditetom. Cilj nam je da uvek budemo prvi izbor na bilo kom tržištu i stoga kontinuirano proširujemo našu ponudu i izvan tehnologije za praćenje oka i kontrole (upravljanja) očima.

Očekujemo da će Tobii-jeva misija dovesti praćenje oka u širu upotrebu. Deo te budućnosti je već ovde; obezbedili smo tržišno vodeću tehnologiju za praćenje oka za industrijske partnere u oblastima kao što su bolnice, dijagnostika, bezbednost vozila, igranje igrica i proizvodnja računara.

Tobii nastavlja da realizuje svoje vizije, što pokazuje kontinuirani i ubrzani rast prihoda iz godine u godinu, i dobio brojne nagrade i priznanja za svoje stvaralaštvo. Sa sedištem u Stokholmu, u Švedskoj, naš domet je širok kao i naše vizije. Sa kancelarijama u SAD, Nemačkoj, Norveškoj, Japanu i Kini i svetskoj mreži distributera i partnera, mi smo zaista globalna kompanija.

<- Nazad na pocetak: Tobii Technology.

 

Kako je počelo

Na ideju za praćenje oka prvi je došao John Elvesjö dok je radio u Štokholmskom Kraljevskom institutu za tehnologiju (Stockholm’s Royal Institute of Technology). Uvidevši da ne postoji ovakav proizvod, odlučio je da ga osmisli.

U bliskoj saradnji sa kolegama Mårten-om Skogö-om i Henrik-om Eskilsson-om, počeli su da razvijaju koncept, simuliraju tehnologije, istražuju potencijalna tržišta i nalaze potencijalne investitore.

Ovo poslednje se pokazalo kao ne mali izazov u vreme kada je poslovni i finansijski svet je posrnuo zbog nedavnog pucanja prenaduvanog dot-com balona. Ipak, tri osnivača su uspela da realizuju ideju. Tobii Technology je osnovan u avgustu 2001. godine.

Prvi od mnogih velikih koraka bio je početkom 2002. godine, kada je kompanija uspela da proda prvi Tobii uređaj za praćenje oka. Od tada ih mnogi korisnici prate, jer stvaraju nove generacije uređaja za praćenje oka i druge proizvode namenjene stalno rastućem tržištu.

Sva tri osnivača su još uvek u kompaniji: Henrik Eskilsson kao izvršni direktor (CEO), John Elvesjö kao tehnički direktor (CTO) i Mårten Skogö kao direktor za nauku (Chief Science Officer).

<- Nazad na pocetak: Tobii Technology.

 

Bostonska dečja bolnica (Boston Children’s Hospital) - mesto rođenja Tobii ATI

Tobii-jevo Severno američko odeljenje u Bostonu, SAD, započelo je život 1980-tih kao odeljenje Bostonske dečje bolnice, vodeće pedijatrijske institucije u SAD i osnovni pedijatrijski ogranak Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Novi način razvoja AAC proizvoda

Odeljenje bolničkog Instituta za primenjene tehnologije (IAT) razvilo je nekoliko vrhunskih proizvoda za nekoliko godina. Inženjeri i istraživači odeljenja za primenjene tehnologije su radeći zajedno sa lekarima, nastavnicima i bolesnicima sa invaliditetom Bostonske dečje bolnice razvili donekle jedinstvene metode za izradu proizvoda koji vode računa o potrebama pacijenta.

1995. godine, povećano interesovanje i potreba za industrijskom proizvodnjom vrhunskih tehnoloških rešenja za osobe sa invaliditetom su se pokazale kao katalizator u stvaranju odvojene, nezavisne delatnosti - industrije za posebne potrebe.

Nova kompanija za nova komunikaciona rešenja

Misija ove nove kompanije, Assistive Technology, Inc. (ATI), bio je da se koncentriše na razvoj, promociju, prodaju i servisiranje inovativnih proizvoda za osobe sa invaliditetom (OSI).

ATI je prerastao u sveobuhvatnu kompaniju za poslovanje sa novim proizvodima i značajnom infrastrukturom u službi podrške korisnicima. ATI je napravio 15 revolucionarnih proizvoda, uključujući MiniMerc, Mercury II, L*E*O, LinkPLUS i LinkCLASSIC.

U decembru 2007. godine, ATI se spojio sa Tobii Technology iz Švedske, svetskim liderom u hardverskim i softverskim rešenjima za praćenje oka. Iz svog Bostonskog odeljenja, Tobii vodi korisnički servis, tehničku podršku, finansiranje, i odeljenja za proizvodnju i popravku . Tim takođe nastavlja saradnju sa vaspitačima, lekarima i osobama sa invaliditetom kako bi razvijali prava korisnička rešenja.

<- Nazad na pocetak: Tobii Technology.

 

 

Procitajte još:

- Šta je praćenje oka?

- Istraživanja vezana za augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC)

<- Nazad na pocetak: Tobii Technology.