Trenutno postoje 3 proizvodjača čitača ekrana za mobilne telefone: Code Factory, Nuance, i  Dolphin.  U osnovi, oni rade kao i čitači ekrana za računare kao što je to npr  JAWS.   Trebate proveriti da li vaš telefon ima kompatibilni operativni sistem te da li taj softver radi na vašem telefonu. Svaki proizvodjač ima svoju politiku u vezi licenciranja, a softver bi trebalo biti moguće isprobati pre kupovine.

Code Factory, Mobile Speak:

Postoje 3 verzije prema operativnom sistemu telefona ili PDA (Symbian, Windows Mobile Smartphone, Windows Mobile Pocket PC).  Code Factory's Mobile Speak omogućuje korisniku upotrebu uređaja čak i ako ne može čitati vizualni ekran.

Kompatibilno sa specifičnim Braille i QWERTY tastaturama.
Code Factory's Mobile Speak može raditi i sa Brajevim redovima - displejima i to tako što koristi Brajev red - displej i kao izlazni i kao ulazni uređaj.

Imali smo priliku da lično "povežemo" Mobile Speak na mobilnom telefonu Nokia N95 sa Brajevim redom - displejem Focus 40 Blue.

Nuance, TALKS:

Radi samo na mobilnim telefonima koji koriste operativni sistem Symbian. Nuance TALKS pretvara tekst sa ekrana u govor koji korisnik sluša putem slušalica.  Uz pomoć Nuance TALKS, slepi i slabovidi korisnici mogu koristiti mnoge funkcije mobilnog telefona kao što je to adresar, identifikacija dolaznog poziva, tekstualne poruke, pomoć, pristup Nokia pretraživaču interneta itd. Prednost je u tome što TALKS koristi Eloquence synthesizer govora, dakle isti glas koji se nalazi u kod većine popularnih JAWS čitača ekrana, tako da već postoji doživljaj poznatog terena.

Dolphin, Smart Hal:

Koristi se sa operativnim sistemom Windows Mobile Smartphone.  Smart Hal omogućava da vaš mobilni telefon govori. Dakle, kad vaš telefon zvoni, Smart Hal vam kaže ko zove. Ako je baterija skoro prazna ili signal nije dovoljno jak, Smart Hal će vas upozoriti. Reći će vam i da ste propustili poziv te će izgovarati brojeve koje birate. Smart Hal omogućava vam i tekstualne poruke.

Pocket Hal:  Potpuno podesivi čitač ekrana za PDA uredjaje, kompatibilan sa specifičnom Braille i QWERTY tastaturom.

Izvor: http://www.etoengineering.com/vision.htm

Priredio dipl. ing Nebojša Marković

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.