Novi guverner Njujorka Dejvid Peterson postao prvi afroamerikanac na toj poziciji Novi guverner države Njujork Dejvid Peterson

Novi guverner države Njujork Dejvid Peterson, koji je nadavno zamenio Eliota Spicera, posle skandala sa prostitutkom, postao je prvi afroamerikanac na toj poziciji. Peterson je takođe slep i smatra se uzorom među slepim radnicima.

Dolazak slepog guvernera Dejvida Petersena na najvišu funkciju u državi Njujork predstavlja malo iznenadjenje za mnoge Amerikance, koji su suočeni sa istim nedostatkom. Izmedju milion i 300 hiljada i milion i 800 hiljada Amerikanaca smatra se pravno slepim osobama, što znači neko čiji vid ne može da se koriguje bolje od 20 prema 200 na njihovom jačem oku. Guverner je izgubio vid zbog očne infekcije dok je bio dete. On je nadavno podsetio na borbu sa kojom se mnogi drugi slepi Amerikanci i dalje suočavaju.

«Sedamdeset odsto slepih je nezaposleno. 90 odsto gluvih u ovoj zemlji je nezaposleno. Možda neko od njih može da pronadje lek protiv raka, a mi nemamo radna mesta za njih», rekao je Petersen.

Džon Pere je izgubio vid sa 35 godina. On je jedan od direktora u Nacionalnoj federaciji slepih.

«Najveći problemi sa kojima se suočavaju slepi ljudi danas su mala očekivanja i nedostatak mogućnosti», kaže on.

Pere koristi relativno novu vrstu mobilnog telefona opremljenog softverom, koji omogućava slepim osobama da rade gotovo sve moguće. Taj softver naziva se KNFB mobilni čitač, trenutno dostupan na telefonu Nokia N-82.

Pere pravi snimke štampanog meterijala pomoću čitača, koji ih uvećava i zatim te reči izgovara naglas.

Kolumbija Svetionik za slepe je neprofitna organizacija koja pruža brojne servise. Agencija omogućava treninge za posao za slepe i daje im poslove na ugovor u vladinim službama. Pravno slepi zaposleni u vašingtonskim kancelarijama koriste kompjuterske programe za uvećavanje kao što je Zum Tekst, koji takodje ima i mogućnost govora. Robi Figeroa je koordinator Kolumbija Svetionika za ljudske resurse.

«Govor je veoma važan za mene, zato što obračunavam plate za zaposlene u Kolumbija Svetioniku za slepe i pomaže mi da ustanovim grešku i odmah je ispravim», kaže ona.

Njena koleginica Džoselin Hanter pravno je slepa skoro 10 godina pošto joj je ustanovljena rtka vrsta makularne degeneracije.

«Kada su mi saopštili dijagnozu bilo je zaista strašno», priča ona.

Medjutim, Džoselin Hanter je završila srednju školu, a zatim i fakultet. Ona kaže da je tehnologija, kao što je Zum Tekst, bila ta koja joj je pomogla da bude podjednako produktivna kao i njene kolege. Direktor Kolumbija Svetionika, Toni Kancelosi kaže da tehnologija pomaže da se eliminišu negativna shvatanja slepila.

«Jedna organizacija slala je svim svojim zaposlenima prospekte. Na njima se video mladić, kako sedi za kompjuterom, a kada otvorite brošuru mogao se videti pas vodič za slepe, kako sedi pored njegovih nogu. Tako da je, bez tog psa vodiča, slepi mladić izgledao kao svi ostali», kaže Kancelosi.

Neki zaposleni u Kolumbija Svetioniku kažu da im guverner Peterson predstavlja inspiraciju na poslu i u svakodnevnom životu.

izvor Glas Amerike

objavljeno: april, 2008.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.