Second Life, ili Drugi život je svet koji postoji u virtualnoj stvarnosti i u kome žive virtualni ljudi, zvani avatari. Svakim avatarom upravlja stvarna osoba koja sedi za računarom.

Među milionima koji svakodnevno uživaju u ovoj kompleksnoj video igri, su i nepokretni ljudi kojima to pruža jedinstveni način da pomoću interneta rade one stvari o kojima u stvarnosti mogu samo da maštaju.

Tu su naravno i stručnjaci koji rade na tome da im simulirano okruženje učine što pristupačnijim.    Jedna od omiljenih aktivnosti korisnika video igre Drugi život je ples. Imena njihovih avatara, kao i tekstualne poruke se često nalaze na samom monitoru. Jedan takav avatar je Gentle Heron.

«Ovde imam puno raznolikih prijatelja sa svih strana sveta. Veoma je zabavno», kaže Gentle Heron.

Ona se u svakodnevnom životu zove Elis Kriger i pati od multiple skleroze. «U ovom životu sam zarobljena u sobi i ne viđam puno odraslih osoba. Teško je izaći i razgovarati sa ljudima. S druge strane divno je što imam mogućnosti da plešem. Volim da plešem», kaže Kriger.

Ron Sidel putem videofona, govori o retkoj bolesti zbog koje je paralizovan i o svom oporavku.  

«Bilo je stravično. Teško mi je da pričam o tome jer se svega vrlo jasno sećam. Kada vidim svog avatara kako pleše, neki delovi mog mozga registruju pokret. Ponekad osećam ono što avatar radi», objašnjava Sidel.  

Mark Dubin, neurolog i bivši profesor na Univerzitetu države Kolorado, se bavi dizajniranjem pomagala za upravljanje virtualnom stvarnošću. On kaže da stvarni osećaj koji neki imaju dok igraju video igru, dolazi od pokretanja avatara.  

«Kada se vi pomerite, ono se pomera. Osećate kao da ste tamo. Vaš mozak bukvalno obavlja funkcije karakteristične za pokrete vašeg avatara», priča Dubin.  

To je upravo ono što Drugi život čini izvanrednim mestom za učenje svega, čak i dresiranje pasa od eksperta kao što je Vitolo Rosini. Rosini, koji ima oštećenje na mozgu, posvećuje posebnu pažnju treniranju nepokretnih osoba, i kako kaže, neki od njih su stekli dovoljno samopouzdanja da nabave i pravog psa.

Elis Kriger je osnovala nevladinu korporaciju pod nazivom Ostrvo virtualnih sposobnosti, koja pomaže nepokretnima da se lakše snađu u Drugom životu. Kriger je npr. predložila jednoj ženi koja pati od socijalne neprilagođenosti da počne da uređuje bašte u Drugom životu. Ta žena je naučila kako da raspoređuje novac i komunicira sa ljudima, i nedavno je dobila poslovnu ponudu u pravom svetu.   

«Bili smo jako uzbuđeni; i mi i ona s obzirom da joj je to prva poslovna ponuda u životu», kaže Kriger.  

Dubin zaključuje da Drugi život ima moć da preinači izolovanost koja često pogađa nepokretne, u prijateljstvo i zabavu, što ljudima omogućava da normalno funkcionišu. Trenutno postoji više od 70 grupa za pomoć nepokretnima na engleskom, kao i veliki broj onih koji pružaju zdravstvene savete na drugim jezicima.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: septembar, 2008.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.