- VIDETI ŽIVOT SVIM BOJAMA: Napravljene naočari za daltoniste

 - Naočare pomažu daltonistima da razaznaju boje

 - Reakcija mladića koji PRVI PUT u životu vidi boje će vas OZBILJNO dirnuti

 

VIDETI ŽIVOT SVIM BOJAMA: Napravljene naočari za daltoniste

Napravljene su na bazi kvalitetne satelitske opreme, a koštaju 300 dolara.

Zamislite da niste u stanju da razlikujete crvenu od zelene boje. Semafor vam tada ništa ne bi značio, ne biste znali kad je bezbedno da krenete, a kad morate da stanete. Mešanje mnoštva boja u zalazak sunca, duga ili osunčano jutro - sve su to prizori koje daltonisti ne mogu videti.

Više od 300 miliona ljudi na svetu smatraju se daltonistima, a zahvaljujući napredovanju nauke raspoznavanje boja će im biti omogućeno i to zahvaljujući američkoj kompaniji EnChroma i njihovim naočarima za sunce.

daltonista
Foto: Youtube Printscreen/Valspar Paint

Daltonizam i reklama

Programer Fejsbuka, Mark Zakerberg je čak u intervjuu za Njujorker rekao da je za logo društvene mreže uzeo baš plavu, jer tu boju i daltonisti raspoznaju.

One su bazirane na ultraljubičastom filteru koji smanjuje definiciju boja. Izumitelji su koristili kvalitetnu opremu optičkih premaza kako bi napravili sočiva od 100 slojeva, tj. nekoliko nanometara debljine. Takođe su koristili optičke delove satelita i lasera.

naočari za daltoniste
Foto: EnChroma.com

Vizija izuma bazirana je na koncentričnim ćelijama, osetljivim na svetlost nervnih ćelija iz mrežnjače, koje daltonistima omogućavaju da razlikuju crveno, zeleno i plavo. To je genetsko oboljenje koje podrazumeva najčešće nerazlikovanje crvene i zelene boje, a samim tim ta anomalija šalje pogrešne poruke u mozak, uzrokujući poistovećivanje (preklapanje) zelene, narandžaste, smeđe, crvene, roze i ljubičaste.

To može uzrokovati mnoge probleme u svakodnevici. Saobraćajna svetla izgledaju kao beli odsjaji na zgradi, a za 8 odsto dečaka u svetu školski testovi i materijali gube smisao. 

Cena naočara je 300 dolara.

Objavljeno 21.03.2015. u 07:42
Izvor: Srbija Danas

 

Naočare pomažu daltonistima da razaznaju boje

Jedna firma iz Kalifornije razvila je specijalne naočare koje omogućavaju osobama koje pate od daltonizma da prepoznaju boje.

 

Osobe koje imaju ovaj poremećaj su slepe za boje. U svetu kakvim ga one vide nema ni zelene, ni crvene boje, već mnoštvo sivih i bež nijansi.

Da bi im pomogli u uklanjanju posledica ove anomalije, stručnjaci kompanije Enchroma proizveli su naočare koje filtriraju boje kako bi ih učinile vidljivijim.

"Nikada pre toga nisam mogla da razaznam ružičastu boju", uzbuđeno je izjavila mlada žena koja je probala naočare.

"Kada moj sin crta, stalno menja bojice. Sada znam i zašto", zadovoljno je rekao muškarac koji je uz pomoć naočara prvi put mogao da se divi crtežima svog mališana.

Daltonizam je vid delimičnog slepila koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja boja. Termin je dobio ime po engleskom hemičaru Džonu Daltonu, koji je 1798. prvi opisao ovu anomaliju čula vida koju je i sam imao.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci - fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svetlosti koje dele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima - podela se ne odvija pravilno pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamene jednu boju za drugu.

Tanjug | 26. 03. 2015 - 00:52h 

Izvor: Blic RTV

 

 Reakcija mladića koji PRVI PUT u životu vidi boje će vas OZBILJNO dirnuti

Itan je od rođenja daltonista. Jednog dana, prijatelj mu je poklonio posebne naočare.
Daltonista
Itan je od rođenja daltonista, Foto: Print Screen/YouTube

Itan Zekeri Skot dobio je priliku da vidi svet u sasvim novom svetlu. I to bukvalno.

Dečka koji je slep za boje iznenadio je prijatelj koji mu je dao EnChroma naočare koje mogu da reše Itanov problem.

Njihova sočiva ispravljaju slepoću na boje jer blokiraju deo svetla u spektru boja koji menja način na koji naše oko vidi boje.

Zbog toga daltonisti mogu da razlikuju nijanse isto kao osobe koje nemaju problema s bojama.

Doktor Mark Dinkin s medicinskog fakulteta „Weill Cornell“ u Njujorku smatra da bi naočare teoretski uspele da postignu da se ljudski mozak navikne na koncept različitih percepcija boja zbog posebnih filtera.

Skot u videu objašnjava da on svet ne vidi u crno-belim bojama, nego da jednostavno ne vidi boje na način kako ih ostali obično vide.

Vidi ih, kaže, "pomalo dosadno".

Skot može da vidi malo roze i zelene boje, ali zelena nekada izgleda poput smeđe i žute, a roze mu liči na sivu ili plavu.

Skot nije znao čemu naočare služe, a njegova reakcija kada otkrije njihovu namenu je, u najmanju ruku, dirljiva.

 Izvor: 24 sata

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.