Hirurzi iz Dejvis medicinskog centra u Severnoj Kaliforniji (SAD) u maju su Doroti Bejn (89), koja je bila praktično slepa, u oko ugradili minijaturni teleskop veličine zrna graška, i tako joj omogućili da ponovo progleda.

Ovakav teleskop ugrađen je u oko Doroti Bejn

Ovakav pristup bi uskoro mogao postati uobičajen u lečenju pacijenata obolelih od degeneracije makule (središnjeg dela mrežnjače), glavnog uzroka slepila kod starijih od 50 godina.


Doroti Bejn je patila od poodmaklog oblika ovog starošću izazvanog oboljenja i praktično je bila slepa, ali sada joj se vid povratio i čak tvrdi da je bolji nego ranije, naročito kada je reč o bojama, koje su postale jarke i žive.

 

 

Doroti Bejn: Zahvaljujući teleskopu, ponovo razaznaje ljudska lica

Bejnova je imala običaj da slika vodenim bojama i nada se da će ponovo uzeti četkicu u ruke, a sa naočarima je u stanju i da čita tekstove pisane krupnijim slovima.


Kako funkcioniše implant?

 

Makula, odnosno centralni deo mrežnjače, sastoji se od miliona ćelija osetljivih na svetlost, koje omogućavaju jasan i oštar centralni vid. To je najosetljiviji deo mrežnjače, smešten u zadnjem delu oka.

 

Mrežnjača svetlost brzo pretvara u električne signale, koji se kroz optički nerv šalju u mozak, a mozak ih zatim pretvara u slike. Ako je makula oštećena, detalji ovih slika postaju sve nejasniji, a pravi uzrok degeneracije makule još uvek nije poznat. Zna se jedino da je u pitanju proces koji nastaje sa starenjem oka.


Teleskopski implant obnavlja vid tako što slike usmerava na onaj deo mrežnjače koji još uvek nije podlegao oštećenju i tako pacijentima omogućava da ponovo razaznaju ljudska lica, pa čak i sitnije detalje objekata koji se nalaze direktno ispred njih.

Izvor: Blic

D. Milojković | 03. 10. 2012.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.