Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Američki naučnici izumeli su magnetni pirsig koji se stavlja na jezik i omogućava paralizovanim osobama da pokreću invalidska kolica.

Pacijentu Džejsonu di Santu postavljaju magnetni pirsing-senzor

Paralizovanim ljudima na jezik se stavlja magnetni pirsing, uređaj nazvan “sistem vožnje jezikom”, koji liči na komad nakita, a koristi se kao džojstik i osobama paralizovanim od vrata naniže pruža mnogo veću slobodu kretanja.

Istraživači iz Bioničke laboratorije Tehnološkog instituta u Džordžiji saopštili su juče da je 11 pacijenata uspešno naučilo kako da se kreću u kolicima brzim pokretima jezika u određenom smeru, da savladavaju prepreke i upravljaju kompjuterom.

Tim naučnika iz Atlante i Čikaga uporedio je ovaj metod sa već postojećom i najviše korišćenom tehnikom koja podrazumeva da pacijenti udišu i izdišu vazduh kroz slamku i tako pokreću određene uređaje.

- Eksperiment je pokazao da pacijenti s pirsingom u jeziku malo brže upravljaju invalidskim kolicima, a da tri puta brže igraju video-igrice, rekao je, Mejsam Govanlu, vođa projekta.

Pokretima jezika Džejson di Santo uspešno upravlja invalidskim kolicima

Doduše, naučnici priznaju i da su neophodna dodatna istraživanja u realnim životnim situacijama da bi uređaj mogao masovno da se proizvodi.

Uređaj je vrlo jednostavan za korišćenje. Pacijent ima na glavi slušalice sa mikrofonom i one detektuju pokrete jezika. Ako recimo pacijent dodirne određenu tačku na zubima u donjoj desnoj vilici, kreće se udesno.

Slušalice bežično prenose informaciju na smartfon koji pacijent ima kod sebe. Aplikacija zatim šalje komandu na kursor računara da se pokreu invalidska kolica.

"Moraš da se privikneš, ali uređaj mi praktično omogućava samostalnost": Di Santo

Govanlu planira da pridoda nove aplikacije na smartfon kako bi nepokretni ljudi mogli sami da uključe televizor ili svetlo jednim pokretom jezika.

Izvor: Blic, J. S. | 28. 11. 2013.