Paralizovanoj ženi ugrađen čip u glavu kako bi mislima pokretala robotičku ruku

Amerikanka Keti Hačinson (59) već 15 godina je potpuno paralizovana nakon moždanog udara, a ovih dana se prvi put poslužila kafom bez pomoći svojih negovatelja. To joj je omogućila revolucionarna nova tehnologija, zasnovana na čipu sa 96 elektroda ugrađenom u oblast njenog mozga zaduženu za pokrete. Čip dešifruje moždane talase i u skladu sa njima preko kompjutera pokreće robotičku ruku, kojom Keti prvi put posle 15 godina može da obavlja najosnovnije svakodnevne operacije.

Keti Hačinson - uobičajene radnje poput pijenja kafe postale su ponovo moguće zahvaljujući novoj tehnologiji

Zahvaljujući ovoj revolucionarnoj tehnologiji, Hačinsonova je bila u stanju da prinese ustima i nagne flašicu sa kafom, koju je popila na slamčicu, da bi se nakon toga oduševljeno osmehnula.


- Osmeh na njenom licu je bio nešto što ja i moj tim nikada nećemo zaboraviti - kaže dr Laj Hohberg, inženjer i neurolog sa Univerzitata Braun i Medicinskog fakulteta Harvard (SAD), rukovodilac projekta koji ima za cilj da paralizovanima i osobama sa amputiranim udovima vrati samostalnost.

 

 


Gospođa Hačinson i još jedan pacijent, muškarac star 60 godina, takođe paralizovan nakon moždanog udara, dobrovoljci su koji su pristali da im u deo mozga za kontrolu pokreta bude eksperimentalno ugrađen čip “Brejngejt”, set elektroda veličine malog aspirina.

 

Kada neko do njih dvoje pomisli na pokret svoje ruke, elektrode primaju signal iz mozga i prenose ga kompjuterskom sistemu pomoću kabla “uključenog” u pacijentovo teme.

 

Kompjuter dešifruje signal i šalje informaciju zasebno montiranoj robotičkoj ruci, a ova, uz malo vežbe, čini pokret koji je pacijent zamislio.

 


Istraživanje finansiraju različite organizacije, kao što su vojska SAD, vladina služba za zdravstvena sitraživanja i Nemački aeronautički centar.


Uspešno služenje robotičkom rukom dvoje dobrovoljaca, detaljno prikazano u stručnom časopisu “Nejčer”, predstavlja kuluminaciju višedecenijskih istraživanja načina na koj mozak kontroliše ruke, a naučnici veruju da će uskoro biti konstruisana i ruka koja obavlja složenije zadatke.

 

Drugi ciljevi su bežični prenos signala, korišćenje ove tehnologije za pokretanje protetičkih ruku i nogu, a konačno i pacijentovih sopstvenih udova.

 

Signali koje prima čip ugrađen u mozak narednih godina će moći da se upotrebe i za obavljanje drugih funkcija, kao što su paljenje svetla, ovaranje vrata i vožnja invalidskih kolica.


VIDEO > Paralizovana žena pomera robotsku ruku svojim umom:

 

D. Milojković | 18. 05. 2012. | Foto: Nature

Izvor: Blic