automobil kojeg pokrece ljudski mozak

Kineski naučnici su izumeli po njihovim tvrdnjama prvi kineski automobil kojim je moguće upravljati uz pomoć ljudskog mozga!...


Vozač vozi "automobil kojeg pokreće mozak" zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala , sa tom opremom vozač tako može uz pomoć mozga - svog uma "reći" automobilu da ide napred, nazad ili da stane, a takođe može i zaključati i otključati vozilo.

Ekipi sa Univerziteta u Tianjinu za realizaciju je trebalo dve godine, a prvobitno su bili vođeni idejom pomoći invalidima koji ne mogu da voze.

Zang Zao je objasnio da se oprema sastoji od 16 senzora koji hvataju takozvane EEG-signale iz mozga. Razvili su računar koji bira relevantne signale i prevodi ih i tako omogućava upravljanje automobilom.

 

"Računar procesuira signale kako bi kategorizovao i prepoznao namere ljudi a potom ih prevodi u upravljačke komande automobilu. Osnova celog procesa je procesuiranje EEG-signala" izjavio je

Voditelj projekta Duan Feng rekao je da bi uskoro moglo biti moguće kombinovati tehnologiju upravljanja mozgom sa samovozećim automobilima.

Duan je odbacio brige o mogućim nesrećama zbog ometanja vozača dok njihov mozak upravlja automobilom objašnjavajući da je koncentracija potrebna samo za osnovne komande, na primer, pri promeni trake ili pri skretanju.

Pogledajte video kako se vozi automobil kojeg pokreće ljudski tj naš mozak:

Preuzeto sa: Zanimljivosti dana, http://zanimljivostidana.com/zanimljivosti/kinezi-izumeli-automobil-kojeg-pokrece-mozak.html
Objavljeno:

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.